În contextul amenințărilor tot mai dese privind un posibil război nuclear, din partea Rusiei, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a tras un semnal de alarmă. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre subiectul privind pastilele de iod. Acesta a subliniat că este important să deținem cu toții astfel de pastile în casă, în contextul „complicat al conflictului din Ucraina”. 

„Mai ales în contextul complicat al conflictului din Ucraina, cred că un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă această substanţă la domiciliu”, a declarat oficialul.

Este foarte important să avem pastile de IOD în casă

Social-democratul spune că administrarea acestei substanțe nu este necesară în mod obișnuit, însă într-o situație de criză este bine să nu se cauzeze o nouă criză, și anume cea a distribuției. Aceasta nu va fi posibil de realizat în scurt timp. 

Tabletele de iodură de potasiu pot preveni acumularea de iod radioactiv în tiroidă în cazul unui accident nuclear. Interesul pentru această substanță, care se dă gratuit din farmacii, este ceva mai mare, comparativ cu lunile trecute. Chiar și așa, conform ministrului, doar 1.200 de persoane au cerut medicilor de familie rețeta pentru a ridica pastila de iodură de potasiu în luna iulie. 

Românii au devenit mai interesați de iodura de potasiu

În luna august, în schimb, numărul a fost de 230.000. Datele pentru luna septembrie nu sunt încă disponibile. Oficialul spune că nu vrea și nu a avut niciodată intenția de a crea panică, însă este nevoie de un comportament responsabil.  

Alexandru Rafila, anunț îngrijorător! Se apropie războiul nuclear? Ministrul: Orice se poate întâmpla!
Colaj Substantial

„Orice lucru se poate întâmpla. Probabilitatea înseamnă că procentajul care poate duce la acel eveniment nefericit e totuși consistent”, a spus Rafila, în urmă cu câteva zile. 

Persoanele cu vârsta sub 40 de ani pot merge la medicul de familie pentru a primi o rețetă pentru pastilele de iodură de potasiu, care sunt distribuite gratuit. 

„Discutăm de o chestiune posibilă, nu cred că este târziu ca fiecare dintre cei care se prezintă la medicul de familie pentru alte tipuri de afecțiuni să solicite iodura o dată cu rețeta obișnuită”, a mai spus ministrul Sănătății. 

Distribuie

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.