Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID. Oficialul a dat informații despre când ar putea îi România să înceapă imunizarea la acest nivel, anunțând totodată ce se va întâmpla cu restricțiile. 

Concret, Alexandru Rafila este de părere că o a patra doză de vaccin anti-COVID nu este necesară la acest moment, dacă serul nu este adaptat noilor tulpini aflate în circulație.

1. Alexandru Rafila, despre următoarele trei săptămâni

Ministrul Sănătății a declarat că urmează 3 săptămâni grele, după care numărul infectărilor o să scadă începând din luna martie.

„Peste 3 săptămâni, în intervalul 10-15 februarie, probabil vom asista la un vârf al valului, după care vedem o descreștere. Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea.

E posibil să fie destul de rapidă, pentru că astfel de valuri cu creștere fulminantă au și o scădere similară, dar rămâne de văzut în ce măsură respectăm măsurile legate de distanțare, utilizarea corectă a măștii, evitarea aglomerației și chiar de vaccinare.

În ciuda discuțiilor legate de vaccinare și a evidențelor că transmiterea e posibilă și la vaccinați, pe măsură ce Omicron a înlocuit tulpinile anterioare, vaccinarea are avantajul de a proteja de formele grave și deces”, spune Alexandru Rafila despre a patra doză de vaccin anti-COVID la Digi24. 

2. Ce spune Alexandru Rafila despre restricții

În ceea ce privește restricțiile, Alexandru Rafila spune că acestea ar putea să se relaxeze foarte tare, o dată cu venirea primăverii, în luna martie.

„Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămâna la alta, ci una care, prin analiza datelor epidemiologice locale și regionale, să ne permită și mai ales operatorilor economici să le permită să ia decizii care să nu mai fie ulterior modificate de decizii ale administrației publice, în sensul că organizarea de evenimente culturale, activități sportive, funcționarea diverselor tipuri de industrii să poată să aibă predictibilitate și să reluăm în deplină sincronizare activitatea economică și socială, să nu mai ajungem la închideri și limitări de pe azi pe mâine.

Alexandru Rafila, anunț extrem de important pentru toți românii. Când vom scăpa de restricții
Pixabay

Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. O să introducem gradual măsurile de relaxare, pe măsură ce scade incidența bolii și se eliberează spitalele. Ceea ce vom face și în ceea ce privește funcționarea altor sectoare, nu doar a celui legat de educație, va fi mai degrabă legat de solicitarea pe sistemul de sănătate, decât de incidență.

Nu vreau să fac speculații, nu ne luăm angajamente. Analizăm situația epidemiologică, situația în care sistemul de sănătate e suprasolicitat. Aș vrea să discutăm întâi de oprirea acestui val, decât de relaxări, pentru că lumea o să creadă că lucrurile s-au rezolvat. Nu s-au rezolvat, am avut 20.000 de cazuri pe zi săptămâna trecută, probabil ne vom apropia de 30.000 în această săptămână”,a mai spus Rafila.

3. Când se va introduce doza a patra de vaccin anti-COVID

În ceea ce privește a patra doză de vaccin anti-COVID, Alexandru Rafila spune că cel puțin momentan aceasta ar putea fi inutilă.

„Sunt discuții, nu există recomandări. Sincer, din punct de vedere profesional, faptul că producătorii nu au reușit într-un timp scurt să adapteze vaccinul la variantele circulante nu cred că constituie argument pentru o doză suplimentară.

În timp, dacă vor apărea noi tulpini, dacă va exista o adaptabilitate a vaccinului când apar noi variante, putem discuta despre vaccinarea la grupele vulnerabile, ca în cazul infecției gripale, dar nu cred că are rost în acest moment discuția legată de doza 4, în utilizarea aceluiași tip de vaccin care și-a dovedit limitele în ceea ce privește prevenirea transmiterii. E clar că trebuie să folosim vaccinarea pentru a evita formele grave și decesul”,  crede Alexandru Rafila despre doza patru de vaccin anti-COVID.