Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, în urmă cu puțin timp, despre cum evoluează pandemia de coronavirus în România, într-o perioadă în care cazurile noi COVID au explodat în toată țara. 

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 30.168 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 1.556 mai puțin decât în ziua anterioară.

Alexandru Rafila, anunț crucial despre sfârșitul pandemiei: „Cred că în 10 zile vom intra…”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila susține că România va depăși 40.000 de cazuri zilnice, săptămâna viitoare. El a adăugat că, în 10 zile, vom intra pe un trend descrescător al acestui val pandemic.

„Aţi văzut că am avut miercuri cel mai mare număr de cazuri înregistrate – 34.000. Ceea ce am discutat și am și spus şi eu şi colegii mei de la Direcţia de Sănătate Publică s-a adeverit, s-a stabilizat în jur de 30.000 de cazuri zilnic în această săptămână şi astăzi avem puţin peste 30.000 de cazuri.

Sunt două lucruri care ne preocupă în momentul de faţă: procentul mare de teste pozitive din totalul testelor, aproape o treime sunt pozitive – e adevărat şi testele pe care le facem sunt mult mai numeroase decât cele care se făceau în perioada anterioară.

E bine că am reuşit să depăşim sensibil cifra de 100.000 de teste care se fac zilnic, dar în momentul în care vom asista şi la scăderea proporţiei de teste pozitive putem să ne gândim că lucrurile o să ia o turnură favorabilă.

Deocamdată, ne aflăm în perioada de creştere, care va mai dura cel puţin 10 zile, după părerea mea, şi cu siguranţă vom depăşi 40.000 de cazuri săptămâna viitoare”, a spus, sâmbătă, Alexandru Rafila, scrie gândul.

Alexandru Rafila, anunț crucial despre sfârșitul pandemiei: „Cred că în 10 zile vom intra...”
Pixabay

Alexandru Rafila spune că în zece zile numărul de cazuri ar putea începe să scadă

Totodată, ministrul Sănătății a punctat că, în aproximativ 10 zile, este posibil ca numărul de noi infecții să scadă. Dar, în acest moment, cazurilor noi COVID vor crește în continuare.

„Ce se întâmplă în România, particularităţile situaţiei din România sunt următoarele: ca şi în celelalte ţări din Europa, aţi văzut că se înregistrează cifrele enorme, Franţa ajuns la 500.000 de cazuri, proporţia de persoane internate este mai mica, la noi încă sunt cazuri grave pentru că circulă încă tulpina Delta, cam unul din cinci cazuri sunt produse de tulpină Delta.

Pe măsură ce aceasta tulpină va dispărea din circulaţie datorită transmisibilităţii mai mari a tulpinii Omicron, probabil că şi cazurile grave vor diminua. Cred că în circa 10 zile vom intra pe un trend descrescător al acestui val pandemic”, a explicat ministrul.