Reclamă

Alexandra-Maria Bocșe, Consilier de Stat în cadrul Departamentului de Climă și Sustenabilitate, a anunțat miercuri la Interviurile Digi24.ro că România va adopta în curând o „strategie de adaptare la schimbările climatice”.

Bocșe a subliniat că strategia ține cont de noile date privind impactul schimbărilor climatice asupra diverselor sectoare, accentuând importanța agriculturii. „Ținem cont de noile date, care arată un impact mai extins la nivelul ariilor de intervenție. De asemenea, vedem o atenție sporită, de exemplu, pentru sectorul agricultură, pentru că strategia are și un plan atașat. O variantă a strategiei și a este deja publică, pentru că au fost lansate în consultare publică”, a declarat Bocșe.

Planul aferent strategiei include măsuri specifice pentru diverse domenii, cum ar fi diversificarea soiurilor de cereale și adaptarea acestora la noile condiții climatice, în cadrul sectorului agricol. În plus, infrastructura de transport va fi adaptată noilor realități climatice, inclusiv prin utilizarea unor materiale rezistente la temperaturi ridicate. „În zona de agricultură vorbim de o diversificare a soiurilor și adaptare a soiurilor în funcție de noile condiții climatice. În ceea ce privește domeniul transporturilor, vorbim inclusiv de o infrastructură adaptată la noile realități climatice”, a explicat Consilierul de Stat.

În cadrul interviului, Bocșe a menționat și necesitatea unor noi standarde pentru construcțiile rezidențiale, pentru a face față mai bine căldurii pe timpul verii prin îmbunătățirea izolării și ventilației. „Pe partea de construcții, pe zona rezidențială, izolarea este foarte importantă pentru a ne proteja de căldura verii, ventilația în clădirile rezidențiale”, a adăugat ea.

De asemenea, unele culturi tradiționale din anumite regiuni ale țării ar putea fi relocate pentru a se adapta deficitului de precipitații. „Noi știm că în partea de sud-est a țării ne putem aștepta la un deficit de precipitații și atunci culturile respective pot fi mutate spre alte zone”, a spus Bocșe.

În ciuda schimbărilor prevăzute, Bocșe a declarat că tradiția agricolă din România nu va fi fundamental modificată, ci va evolua spre o agricultură sustenabilă, subliniind interesul crescut pentru produse eco. „În momentul în care există și o piață, trebuie să existe și producție și începe să existe acest pilon de sensibilizare și de atenție la nivelul agricultorilor din România”, a concluzionat ea.

Noua strategie, dezvoltată prin consultare publică, va include măsuri clare de adaptare și standarde noi pentru construcții și infrastructură.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro