Din nefericire, varianta Omicron, apărută în Africa de Sud, nu va ocoli România. Despre această tulpină se știe că are peste 30 de mutații și că se răspândește extrem de repede. Ce este foarte grav, spun experții, este faptul că vaccinurile care se află în acest moment pe piață nu vor face față acestei tulpini.

1. Omicron va ajunge în România!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avertizat, miercuri, că România nu va fi ocolită de această nouă variantă a Covid-19. El anunță că deja s-au înregistrat 70 de cazuri în 11 țări europene.

„Deja există 11 state UE si 70 de cazuri înregistrate la nivelul regiunii Europa a OMS. Nu peste mult timp, și în România se vor înregistra astfel de cazuri. Mobilitatea este prea mare la nivel global astfel încât să credem că țara noastră va fi ocolită de noua tulpină”, a spus Alexandru Rafila la un eveniment al Colegiului Medicilor din România.

2. Rafila: România trebuie să fie pregătită

Totuși, el încearcă să liniștească populația și explică faptul că lucrurile nu se vor schimba. Însă, spune oficialul, România trebuie să fie pregătită de o eventuală recrudescență a infecției. Acest lucru se poate face decât dacă se vor dezvolta serviciile care oferă oamenilor posibilitatea de a primi diagnostic, evaluare și tratament în afara spitalelor, pentru cazurile moderate sau ușoare.

„Nu putem să tragem nicio concluzie legată de faptul că Omicron ar produce infecții mai grave decât alte tulpini. E de foarte mare interes și o să aflăm în următoarele săptămâni dacă exista vreo particularitate la infectările cu această tulpină”, a mai spus ministrul.

3. Șeful Moderna: Vaccinurile nu vor fi la fel de eficiente

Șeful Moderna, Stephane Bancel a declarat în urmă cu câteva zile că este posibil ca actualele vaccinuri dezvoltate împotriva coronavirusului să nu fie la fel de eficiente împotriva variantei Omicron cum sunt față de tulpina Delta. Specialistul a mai spus că va dura luni de zile pentru a se dezvolta și livra un vaccin special făcut pentru a stopa răspândirea variantei Omicron.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, varianta Omicron are peste 30 de mutații ale proteinei spike. Aceste mutații sunt asociate cu o răspândire mai mare a virusului și o protecție potențial redusă a anticorpilor.

4. Omicron a apărut în Africa de Sud

Omicron a fost identificat pentru prima dată în provincia Gauteng din Africa de Sud, unde se află Johannesburg. Bancel a avertizat că varianta se răspândește deja la nivel global. Șeful Moderna consideră că această mutație este deja prezentă în majoritatea țărilor.