În România a fost depistată noua sub-variantă (BA.2) a Sars-CoV-2, supranumită de oamenii de știință „Omicron invizibil”. Potrivit unei cercetări privind variantele coronavirusului, în România au fost depistate 13 cazuri cu subvarianta BA.2.

1. Sub-varianta Omicron a apărut în România

Varianta Omicron a apărut la sfârșitul lunii noiembrie în Africa de Sud. S-a răspândit rapid din cauză că este extrem de contagioasă. Până pe 30 noiembrie, în România au fost raportate 1.146 de cazuri de infectare cu această variantă. În 13 cazuri a fost vorba de sub-varianta BA.2, anunță Institutul Național de Sănătate Publică.

Pe lângă toate acestea, în continuare la noi în țară circulă și tulpina Delta (indiană) despre care știm că este periculoasă. Spre deosebire de Omicron, Delta cauzează decese în rândul celor pe care îi infectează.

Astfel, până ieri, la noi în țară au fost înregistrate 5925 cazuri de infectare cu varianta Delta, dintre care la 92 a fost detectată sub-varianta AY.4.2.

2. 1146 cazuri de infectare cu Omicron în România

În săptămâna 04 au fost confirmate 248 cazuri cu varianta Omicron. Până la data de 30 ianuarie 2022 au fost confirmate 1146 cazuri cu varianta Omicron.

Sub-varianta BA.2 este mult mai contagioasă decât varianta Omicron, conform primelor studii făcute de oamenii de știință. Aceasta a devenit într-un timp extrem de scurt dominantă în Danemarca. În această țară peste 80% dintre infecții sunt cu BA.2. Cu toate acestea, danezii nu o consideră periculoasă, motiv pentru care au ridicat toate restricțiile.

Ca și în cazul altor variante, infectarea cu BA.2 poate fi detectată prin testarea rapidă anti-Covid, dar nu se poate determina ce variantă a provocat infectarea, spun experții. Cu toate că sub-varianta este încă și mai transmisibilă decât super-contagioasa tulpină originală a Omicron, oficialii din sistemul sanitar danez estimează că BA.2 nu provoacă simptome mai grave decât BA.1.