Rusia va organiza exerciții la nivel național la începutul lunii viitoare pentru a se pregăti de „pericolul unor conflicte armate care implică puteri nucleare”, conform unor noi rapoarte.

Autoritățile ruse vor organiza exerciții pe scară largă în întreaga țară pe 3 octombrie, ca urmare a creșterii pericolului de conflicte armate, inclusiv cu puteri nucleare, în apropierea granițelor Rusiei.

Prima serie de exerciții de acest fel, care se vor desfășura sub legea marțială și vor presupune distrugerea a până la 70% din facilitățile de locuit din Rusia, va avea loc pe 3 octombrie.

Rusia se pregătește de un război nuclear

Exercițiile vor include scenarii care implică mobilizarea generală și contaminarea radioactivă. Liderii și oficialii din întreaga societate rusă, inclusiv liderii apărării civile și șefii corporațiilor de stat, vor participa la exerciții.

Tensiunile nucleare au crescut în mod semnificativ de la începutul războiului din Ucraina, care durează deja de 20 de luni. Rusia a făcut aluzie la posibila utilizare a armelor nucleare tactice și a avertizat împotriva escaladării conflictului într-un război nuclear.

În timp ce susținătorii occidentali ai Ucrainei au ezitat în privința furnizării de ajutor militar, Rusia a plasat forțele sale de descurajare nucleară în stare de alertă maximă.

Perspectivele unui război nuclear au fost menționate frecvent de oficialii ruși și de comentatorii televiziunii de stat. Unele voci au sugerat chiar lansarea unor atacuri nucleare împotriva țărilor care sprijină Ucraina.

Vladimir Putin, război nuclear Colaj Substantial

Organizația Națiunilor Unite și oamenii de știință de renume au avertizat asupra riscurilor unui conflict nuclear și au descris situația actuală drept una de pericol fără precedent.

Care este părerea experților

Deși există îngrijorări cu privire la posibilitatea desfășurării de arme nucleare în cazul în care Rusia suferă o înfrângere militară în Ucraina, analiștii occidentali rămân încrezători că aceasta nu se va întâmpla.

Cu toate acestea, amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare tactice este considerată reală de președintele SUA, Joe Biden.

Rusia nu este singura țară care își consolidează arsenalul nuclear. Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a anunțat că țara va accelera modernizarea armelor nucleare pentru a obține un avantaj într-un posibil „nou Război Rece” cu Statele Unite.