Au mai rămas câteva săptămâni până la sărbătorile de iarnă, iar carnea de porc este la mare căutare! Aveți mare grijă de unde o cumpărați! 

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar gospodinele încep să își cumpere deja toate cele necesare pentru masa de Crăciun. După cum bine știm, nelipsită de pe mesele românilor de sărbătorile de iarnă este carnea de porc. Chiar dacă anul acesta sărbătorile vor fi mai sărace, din cauza prețurilor uriașe, gospodinele încearcă să aibă pe masă tot ce trebuie pentru a se simți spiritul sărbătorilor de iarnă. 

Fiindcă analiștii au anunțat că iarna aceasta se va scumpi și mai mult carnea de porc, oamenii se grăbesc să cumpere cât mai repede. În acest context, ei apelează și la anunțuri pe internet, unde prețurile sunt mult mai ieftine decât în magazine. De exemplu, un kilogram de carne de porc luat de pe internet costă în jur de 15-20 de lei. Chiar dacă este mai ieftin, este mult mai periculos pentru sănătatea noastră acest obicei. 

Nu cumpărați carne de porc online!

Flaviu Nicoară, directorul Direcției Sanitar Veterinară din Timiș, îi sfătuiește pe consumatori să cumpere carne de porc numai din magazine autorizate. Produsele pe care le vând așa-zișii producători tradiționali nu sunt controlate sanitar-veterinar. Nu se știe nici măcar dacă a fost făcută trichina pe respectivele produse. 

Oamenii care în continuare cumpără de la producătorii locali trebuie să le ceară acestora avizele și actele de conformitate pentru carnea de porc pusă la vânzare. În Timiș, autoritățile sunt în alertă din cauza pestei porcine. Inspectorii ANSVSA deja au început să facă controale inclusiv pe internet. 

Alertă totală! Românii care cumpără carne de porc de pe internet sunt în pericol: A scăpat de sub control!

„Online-ul este total scăpat de sub control, îmi asum ceea ce spun. Este un pericol. Realul pericol pentru sănătatea omului este acest comerț care se face pe online, total necontrolat”, a mai spus directorul DSV Timiș, Flavius Nicoară. 

Prețul la carnea de porc va exploda

Potrivit președintelui ANPC, Costel Stanciu, țara noastră asigură doar 15-20% din necesarul de carne de porc din piața internă. Restul cărnii se aduce din import. Astfel, este posibil ca prețurile în marile lanțuri de magazine să explodeze în această perioadă. 

„Nu este exclus și de sărbători să se întâmple același lucru având în vedere procentul mare de importuri. Nu trebuie să ne grăbim, s-au rupt, să spun așa niște prețuri la carnea de porc în viu, între 10 și 15 lei pe kilogram, prin sacrificarea animalului se mai adaugă 20%, ajunge cam 20 de lei kilogramul”, a mai spus Costel Stanciu, precizând că de Black Friday au fost cumpărate aproximativ 30 de tone de carne de porc. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.