În această seară în România s-ar putea să fi ajuns primul pacient infectat cu coronavirus, tulpina Omicron. Este vorba despre un jucător al echipei de rugby Știința Baia Mare. Echipa s-a întors din Africa de Sud miercuri seară, unde a fost testată împotriva Covid-19. Unul dintre jucători a ieșit pozitiv.

1. Primul suspect de Omicron în România

În acest moment, bărbatul se află internat în spital, fiind carantinat, chiar dacă nu are niciun simptom. I-a fost recoltată o altă probă și a fost trimisă pentru secvențiere la Institutul Național de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino din Capitală.

„Ministerul Sănătății informează că, cei 29 de sportivi repatriați  din Africa de Sud, care au sosit la Baia Mare, au fost testați și li s-au asigurat condițiile pentru carantinare, conform metodologiei stabilite de către INSP. Unul dintre sportivi a fost depistat pozitiv și se află în izolare, sub observație medicală, fiind asimptomatic. Acestuia i s-a recoltat o nouă probă care va fi trimisă mâine pentru secvențiere la Institutul National de Cercetare Medico- Militară „Cantacuzino” București”, anunță instituția citată.

2. Omicron, tulpina îngrijorătoare din Africa de Sud

Omicron a fost identificat pentru prima dată în provincia Gauteng din Africa de Sud, unde se află Johannesburg. Specialiștii consideră că deja această tulpină este prezentă în majoritatea țărilor.

Omicron este o nouă tulpină a Sars-CoV-2 care, potrivit OMS, are peste 30 de mutații. Aceasta este extrem de îngrijorătoare fiindcă se răspândește rapid. Specialiștii consideră că vaccinurile dezvoltate până în prezent împotriva Covid-19 nu vor face față acestei noi tulpini.

3. Alexandru Rafila a cobit

Astăzi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că tulpina Omicron va ajunge cu siguranță la noi în țară. Oficialul a punctat că țara noastră trebuie să fie pregătită pentru acel moment.