Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre această boală. Primul caz de hepatită acută din România a fost înregistrat la o fetiță de cinci ani. În prezent, fata este internată la București, suferind de o formă gravă a bolii, pe care medicii o descriu ca fiind fulminantă.
Totuși, specialistul susține că nu are nicio legătură cu alte cazuri care au apărut în Europa. Se pare că simptomele sunt grave, cum ar fi icter și insuficiență hepatică. Problema este că momentan nu se cunoaște cauza apariției acestei boli, deci este greu să găsești un tratament. Întrebat dacă pregătește un plan de prevenție, ministrul Alexandru Rafila a precizat că nu poate face asta fiindcă pur și simplu nu se cunoaște cauza.
Boală necunoscută, în România
„Prevenție față de ce? Pentru că, necunoscând cauza, nu ai în momentul de față posibilitatea să te gândești la un plan de prevenție mai ales că acest caz din România este oarecum sporadic, el a fost raportat automat, dacă vreți, către Centrul European de Control al Bolilor și către Organizația Mondială a Sănătății datorită faptului că a apărut la un copil și era însoțit de simptomatologia sau modificările biologice”, conform europafm.ro
Până în prezent, hepatita acută de origine necunoscută a fost deja înregistrată în 11 țări, la 169 de copii. Dintre cazurile de hepatită acută, cel puțin un copil a murit, și alți 17 au avut nevoie de transplant de ficat.
Un copil a murit
Ministerul Sănătății spune că din cele 169 de cazuri înregistrate în toată lumea, la 74 a fost detectată prezența adenovirusului F41. OMS a transmis că majoritatea copiilor care s-au îmbolnăvit nu au avut febră. De asemenea, specialiștii au anunțat că virușii obișnuiți care provoacă hepatită virală acută, cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E, nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri.