Alertă totală în România! Ministerul Sănătății a anunțat că au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron. Este vorba despre două persoane care au sosit din Africa de Sud pe data de 30 noiembrie 2021. Cei infectați sunt o femeie de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat de 59 de ani din județul Vaslui.

1. Primele cazuri de Omicron în România

„În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice”, anunță Ministerul Sănătății.

Se așteaptă rezultatul secventierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare.

2. Omicron, tulpina care poate crea dezastru la nivel mondial

Omicron a fost identificat pentru prima dată în provincia Gauteng din Africa de Sud, unde se află Johannesburg. Specialiștii consideră că deja această tulpină este prezentă în majoritatea țărilor.

Omicron este o nouă tulpină a Sars-CoV-2 care, potrivit OMS, are peste 30 de mutații. Aceasta este extrem de îngrijorătoare fiindcă se răspândește rapid. Specialiștii consideră că vaccinurile dezvoltate până în prezent împotriva Covid-19 nu vor face față acestei noi tulpini.

3. Aceste persoane trebuie să se vaccineze urgent

Au apărut mai multe studii care au transmis informații importante despre această tulpină. Este important ca cei care au avut coronavirus dar nu s-au vaccinat, să o facă acum. Oamenii de știință sunt de părere că persoanele care au avut boala, însă nu s-au vaccinat, vor lua mai ușor tulpina Omicron.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în urmă cu câteva zile că tulpina Omicron va ajunge cu siguranță la noi în țară. Oficialul a punctat că țara noastră trebuie să fie pregătită pentru acel moment.