Astăzi, în plenul Senatului a fost respinsă Ordonanța de urgență care reglementează alegerile parlamentare anticipate. Au fost 86 voturi pentru și 34 voturi împotrivă.

Reclamă

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE a anunțat astăzi în plen că partidul său nu va vota pentru adoptarea actului normativ, spunând că prin reglementarea anticipatelor „se încalcă voința cetățenilor” și „se deturnează scorul în favoarea partidelor mari la alegeri”.

Reclamă

Șerban Nicolae, senator PSD, a declarat că „Guvernul Orban, numit de popor Guvernul Gaură sau Bau, nu a dorit să intre în vigoare aceste acte normative”, pentru că altfel nu ar fi apelat la o procedura vicioasă, și anume „o OUG neconstituțională, care să nu intre în vigoare”.

Ludovic Orban a spus că parlamentarii nemulțumiți de acest act normativ nu îl pot respinge din start, ei pot aduce modificări atunci când intră în procedura legislativă. Premierul cere argumente, nu  „declarații beligerante”.

Ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaților și senat a fost adoptată pe 3 ianuarie fără avizele Consiliului Legislativ.

Schimbările aduse de ordonanța dată de Guvern vineri sunt legate de posibilitatea de a vota oriunde, trei zile de votare pentru diasporă și dublarea numărului de parlamentari de diasporă.