Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a prezentat, marţi, o analiză detaliată a cutremurelor care au avut loc în zona Gorj din România în ultima săptămână. Este vorba despre seismele care au avut o magnitudine de peste 5 grade pe scara Richter.
Potrivit datelor transmise, până în prezent, s-au produs 810 replici, dintre care 300 au avut magnitudinea cuprinsă între 1 şi 1,5, iar alte 240 au avut magnitudinea cuprinsă între 1,5 şi 2. În plus, opt cutremure au avut o magnitudine mai mare de 3, iar trei seisme au depășit magnitudinea de 4.
810 replici în mai puțin de două săptămâni
Cele mai multe cutremure s-au produs într-o singură zi, respectiv pe 17 februarie, când au avut loc 171 de evenimente seismice. Alte 167 de cutremure au avut loc pe 14 februarie, 151 pe 15 februarie și 142 pe 16 februarie. Potrivit specialiștilor, cele mai multe cutremure au avut loc la o adâncime cuprinsă între 15 şi 20 de kilometri.
Stațiile seismice continuă să transmită date în timp real către Centrul Naţional de Date, iar specialiștii fac localizări ale replicilor din zonă, în special ale cutremurelor mai mici de 2,0 ML. De asemenea, în ultimele zile, se observă o scădere a numărului de cutremure și a magnitudinilor acestora.
Nu putem preveni apariția cutremurelor!
Cutremurele sunt un fenomen natural și nu pot fi prevenite sau controlate. Cu toate acestea, INCDFP recomandă ca populația să fie pregătită și să respecte indicațiile autorităților în cazul unor astfel de evenimente.
Pe lângă aceasta, INCDFP desfășoară constant cercetări și studii pentru a înțelege și a preveni consecințele cutremurelor, astfel încât să poată fi dezvoltate măsuri de protecție mai eficiente în viitor.
Sfaturile specialiștilor în caz de cutremur
Cutremurul este un fenomen care nu poate fi anticipat. În acest context, este foarte important să știm cum să reacționăm în momentul în care ne confruntăm cu un asemenea dezastru. Iată care sunt sfaturile specialiștilor.
Rămâneți calmi
În timpul unui cutremur, este important să rămânem calmi, astfel încât să putem acționa în mod corespunzător și să evităm situațiile periculoase.
Găsiți un loc sigur
Căutați rapid un loc sigur, cum ar fi sub o masă solidă sau lângă un perete exterior, fără ferestre sau uși mari.
Luați măsuri de autoprotecție
Dacă sunteți într-un imobil, încercați să vă protejați cu o pătură sau o haină groasă și așteptați să treacă cutremurul.
Evitați zonele periculoase
Dacă sunteți în afara imobilului, evitați zonele cu clădiri, copaci sau linii de alimentare cu curent electric.
Urmați instrucțiunile autorităților
Dacă sunteți într-o zonă afectată de cutremur, urmați instrucțiunile autorităților locale și fiți atenți la informațiile transmise prin canalele de comunicare oficiale.
Kitul de urgentă
Pregătiți-vă un kit de urgență care să conțină alimente, apă, medicamente și alte elemente esențiale care să vă ajute în cazul unor evenimente neașteptate.