Reclamă
Reclamă

Temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă au determinat viperele să iasă mai devreme din hibernare, punând în pericol turiștii care au ales să petreacă timpul pe traseele montane. Incidente cu șerpi veninoși au fost raportate chiar în zona rezervației naturale Cheile Sohodolului, un habitat favorabil pentru aceste reptile. Turiștii sunt sfătuiți să evite zonele cu multe pietre și să fie extrem de precauți pe poteci, unde viperele ar putea să se încălzească la soare.

Sabin Cornoiu, președinte Salvamont România, subliniază importanța precauției: „Este timpul lor, acum vine perioada de împerechere și cei care merg pe munte trebuie să fie foarte atenți.” În caz de mușcătură, victimele sunt îndemnate să rămână calme și să sune de urgență la 112, evitând activitățile care ar putea accelera răspândirea veninului în sânge.

Mihaela Țicleanu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, evidențiază importanța administrării rapide a serului antiviperin: „Serul antiviperin trebuie să fie administrat în primele ore de la mușcătură, deoarece cu cât este administrat mai repede, cu atât cresc șansele de supraviețuire.” În România, există trei specii de vipere extrem de veninoase, care acum, din cauza temperaturilor ridicate, sunt mai active și pot reprezenta un pericol real pentru iubitorii de drumeții montane.

Reclamă

În concluzie, creșterea temperaturilor a determinat o activitate mai mare a viperelor în zone montane populare printre turiști, impunând precauții sporite pentru evitarea întâlnirilor periculoase cu aceste reptile veninoase.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro