Situația rămâne tensionată și este urmărită atent de public, în speranța unei rezolvări rapide.

Evadarea neașteptată

Daniel Abed Khalife, fost soldat, suspectat acum de acte teroriste, a evadat în mod neașteptat din închisoarea HMP Wandsworth.

Se crede că a folosit o metodă inedită de evadare: și-a atașat corpul sub o camionetă de livrare alimente. Autoritățile au intensificat controalele de securitate, provocând întârzieri la aeroporturi și porturi.

Dar cum a reușit Khalife să evadeze? Se pare că era în bucătăria închisorii când a început evadarea. Poliția îl descrie ca fiind înalt, iar ultima oară când a fost văzut purta un uniform de bucătar.

Deși este considerat un risc scăzut pentru public, cetățenilor li se recomandă să nu se apropie de el și să contacteze imediat poliția.

Conexiuni și căutări

Khalife, care s-a alăturat armatei în 2019, are legături atât cu zona Kingston din Londra, cât și cu regiunea North West. Cu toate acestea, căutările se extind pe întreg teritoriul țării. Pe măsură ce căutarea continuă, nu există semnale că poliția ar fi avut un progres semnificativ. Dominic Murphy, șeful Comandamentului de Contra-Terorism al Met, a declarat că Khalife „ar putea fi oriunde în țară în acest moment”.

Securitatea în închisori sub semnul întrebării

Întrebările rămân în legătură cu motivele pentru care Khalife era ținut într-o închisoare cu securitate mai scăzută, și nu într-o facilitate de înaltă securitate.

Acesta dispăruse anterior de pe bază în ianuarie, fiind ulterior arestat. Ministrul Justiției, Alex Chalk, a ordonat o anchetă privind evadarea. Ian Acheson, expert în justiție, a menționat că evadarea este „foarte gravă”.

În timp ce ancheta continuă, faptul că evadările sunt rare în Marea Britanie pune accent pe gravitatea situației. O raportare din 2022 menționa o evadare din aceeași închisoare în 2019, ceea ce ridică semne de întrebare privind securitatea facilității.

Se pare că Khalife urma să fie judecat în noiembrie. Ministerul Apărării a confirmat că acesta a fost concediat din armată, chiar dacă nu a fost încă găsit vinovat.