Reclamă

Kremlinul a ridicat din nou spectrul utilizării armelor nucleare în războiul cu Ucraina, în timp ce forțele ruse se luptau să dețină un oraș cheie în sudul țării.

Dmitri Medvedev, vicepreședinte al consiliului de securitate al țării, a spus că Moscova ar putea lovi împotriva unui inamic care folosește doar arme convenționale. În timp ce ministrul apărării al lui Vladimir Putin a susținut că „pregătirea” nucleară este o prioritate. Comentariile de sâmbătă l-au determinat pe președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, într-o apariție prin link video la Forumul de la Doha din Qatar, să avertizeze că Moscova este o amenințare directă pentru lume.

1.Este sau nu posibil acest scenariu

Alertă mondială! Cum se poate transforma războiuldin Ucraina într-un dezastru nuclear: 82 de milioane de oameni ar putea muri, într-o oră!
Pixabay

Al treilea război mondial nu pare niciodată departe în aceste zile. Dar cât de aproape este lumea de un dezastru nuclear? Războiul din Ucraina a durat mai mult decât a crezut președintele rus Vladimir Putin.

Probleme logistice neașteptate, o populație ostilă invaziei și o forță de rezistență ucraineană obținută. Ceea ce înseamnă că țara a reușit să respingă o mare parte din armata rusă și chiar să revendice câteva victorii importante. Dar ambele părți par să se apropie de un impas. Iar un război prelungit înseamnă mize mai mari. Și o șansă mai mare ca cineva să poată desfășura o armă nucleară.

2.Cel mai mare stoc de arme nucleare

Rusia are aproximativ 6.000 de focoase nucleare – cel mai mare stoc de arme nucleare din lume. Într-un interviu acordat sâmbătă, Medvedev a spus că doctrina nucleară a Rusiei nu impune unui stat inamic să folosească mai întâi astfel de arme.

„Avem un document special privind descurajarea nucleară. Acest document indică în mod clar motivele pentru care Federația Rusă este îndreptățită să folosească arme nucleare.

Sunt câteva dintre ele, permiteți-mi să vă reamintesc: Numărul unu este situația. Când Rusia este lovită de o rachetă nucleară. Al doilea caz este orice utilizare a altor arme nucleare împotriva Rusiei sau a aliaților săi.

Al treilea este un atac asupra unei infrastructuri critice. Care va fi paralizat forțele noastre de descurajare nucleară. Iar al patrulea caz este când se comite un act de agresiune împotriva Rusiei și a aliaților săi. Care a pus în pericol existența țării în sine. Chiar și fără utilizarea armelor nucleare, adică cu utilizarea armelor convenționale.”, a declarat Medvedev.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care nu a fost văzut de 12 zile înainte de o scurtă apariție vineri și de o ședință cu generalii săi sâmbătă, a vorbit și despre amenințarea nucleară conținută în arsenalul rus.

Într-un videoclip, încărcat pe rețelele de socializare de către ministerul rus al apărării, Șoigu a spus că a discutat cu ministerul de finanțe chestiuni legate de bugetul militar și ordinele de apărare.

“Continuăm livrarea înainte de program de arme și echipamente prin intermediul creditelor. Prioritățile sunt arme cu rază lungă de acțiune, de înaltă precizie. Echipamente pentru aeronave și menținerea pregătirii pentru angajare a forțelor nucleare strategice.”, a declarat Șoigu.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro