O nouă avertizare de cod galben zguduie România în plină zi de sărbătoare. Românii vor avea vacanțele stricate de furtună și grindină în mai multe județe.

Anunțul de ultimă oră a fost făcut de Administrația Națională de Meteorologie anunță. Sunt vizate 19 județe din România. Vremea rea se întoarce în cea mai mare parte a țării.

Furtună și grindină în mai multe județe

nistraţia Naţională de Meteorologie a emis luni o atenţionare cod galben de vijelii, grindină și averse torențiale. Aceasta valabilă pe parcursul acestei zile în 19 judeţe. După amiază, spre seară, vremea se înrăutățește.

Potrivit meteorologilor de la ANM, avertizarea meteo ar ține chiar până la ora 23.00. Astfel, în Banat, Crișana, Maramureș și local în Transilvania și în zonele montane, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată.  Aceasta se va manifesta prin dese descărcări electrice, vijelii, grindină. De altfel, sunt preconizate și averse ce vor avea și caracter torențial în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp. De altfel, vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări în zonele montane. Și în restul zonelor în România, spre seară, vântul capătă caracter de vijelie.

Avertizarea vizează mai multe județe. Acestea sunt: Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Covasna, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara.

De altfel, ploile vor continua și în zilele următoare. Acestea vor continua să fie însoțite de descărcări electrice și vijelii de scurtă durată ale vântului. Temperaturile se încadrează în cele normale pentru această perioadă a anului. Termometrele vor atinge pragul maxim de 28 de grade Celsius.

De altfel, minimele se vor încadra între 11 și 13 grade Celsius. Șansele de ploaie rămân valabile până spre finalul săptămânii viitoare. De altfel, meteorologii preconizează că vremea se va îmbunătăți considerabil abia după prima jumătate a lunii iunie. Până atunci, românii se vor aștepta în continuare la vânt puternic, ploi și grindină.