Meteorologii anunță că vremea rea pune stăpânire pe România, iar autoritățile au emis o alertă meteo de cod galben.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), peste jumătate din țară se află sub avertizări de vreme rea, cu ninsori viscolite la munte și vânt puternic în celelalte regiuni. Avertizarea este valabilă în intervalul 11 noiembrie, ora 17.00 – 12 noiembrie, ora 18.00.

De sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 17.00, până duminică, 12 noiembrie, la ora 08.00, se vor înregistra intensificări ale vântului în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, cu viteze de 55…65 km/h și izolat peste 70 km/h. În aceleași zone montane, se prognozează precipitații mixte, iar la altitudini de peste 1400 de metri vor predomina ninsorile.

Acestea vor fi local însemnate cantitativ, cu o valoare estimată între 20 și 30 l/mp, și vor determina depunerea unui strat de zăpadă mai consistent în Carpații Orientali. De asemenea, la munte se vor înregistra rafale de vânt cu viteze cuprinse între 60 și 80 km/h, iar la altitudini mai mari de 1700 de metri, peste 90…100 km/h. În aceste condiții, se vor forma perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

Alertă meteo! Meteorologii au emis un cod galben de vreme rea: Încep ninsorile în România!

În restul teritoriului, inclusiv în zonele joase din estul Transilvaniei și Maramureș, se vor înregistra și aici intensificări ale vântului, cu viteze cuprinse între 45 și 55 km/h. De asemenea, în dimineața zilei de duminică, se prognozează precipitații mixte în aceste zone.

Cod galben de vânt puternic în mai multe regiuni

Duminică, 12 noiembrie, de la ora 08.00 până la ora 18.00, va fi în vigoare un cod galben de vânt puternic în mai multe regiuni din țară. În Dobrogea, Muntenia și sudul Transilvaniei, se vor înregistra intensificări ale vântului cu viteze de 55…65 km/h și izolat peste 70 km/h.

În zona Carpaților Orientali, se prognozează ninsori moderate cantitativ, cu o valoare estimată între 10 și 15 l/mp, iar stratul de zăpadă va continua să se depună. La munte, se vor înregistra rafale de vânt cu viteze cuprinse între 60 și 80 km/h, iar la altitudini mai mari de 1700 de metri, peste 90…110 km/h. În aceste condiții, se vor forma perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.