Meteorologii au dat alerta! Este Cod galben de vijelii în România, în foarte multe judeţe. Avertizarea este valabilă pe tot parcursul zilei de astăzi, până târziu, în noapte.

În acest sens, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat astăzi,, o atenţionare cod galben. Se vor semnala averse torenţiale, însoţite de frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină. Avertizarea de urgenţă este valabilă pe parcursul acestei zile în 15 judeţe dn România.

Alertă meteo. Cod galben de vijelii în România. Iată judeţele afectate

Potrivit meteorologilor de la ANM, joi, între orele 12.00 şi 22.00, În Maramureș, Crișana și local în Transilvania precum și în zona Carpaților Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali se dezlănţuie natura. În aceste zone, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta ce se va manifesta, în cea mai mare parte a teritoriului, prin averse torențiale. De altfel, aversele vor fi însoţite de cantități de apă ce vor depăși 25-35 l/mp. Tot în intervalul şi în zonele menţionate se vor semnala descărcări electrice, vijelii și grindină.

Alertă meteo. Cod galben de vijelii în România. Iată judeţele afectate

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului. Avertizarea vizează județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara.

România se luptă de mai bine de două săptămâni cu ploile abundente, grindina, viscolul şi ceaţa în cea mai mare parte a teritoriului. Ultimele zile au adus cu ele ploi puternice sub aspect de vijelie, mai ales în Nordul ţării. Şi pe litoral, vremea a stricat speranţele de concediu ale românilor. De altfel, la munte, în zonele înalte, precipitaţiile sunt mixte, sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare la altitudini înalte. Sinaia – Cota 2000 şi Transfăgărăşa cota 2000 sunt acoperite de zăpadă. Din această cauză, temperaturile extrem de scăzute se resimt şi în zonele mai joase.