O alertă meteo de cod galben de furtună a fost emisă astăzi de Administrația Națională de Meteorologie. Meteorologii anunță instabilitate atmosferică pe tot teritoriul țării. De altfel, este emis cod galben de vijelii pentru 29 de județe. Codul galben este valabil până joi noapte, cu posibilitate de prelungire.

De partea cealaltă, pentru Municipiul București a fost emisă o prognoză cu totul și cu totul diferită. Aici, temperaturile vor crește astăzi până la 30 de grade Celsius. Ploile nu își vor face apariția, motiv pentru care aerul în capitală va fi sufocant.

Informarea meteorologilor intră în vigoare miercuri la ora 23:00 și expiră joi ora 23:00, existând și posibilitatea de prelungire. Vântul se va intensifica treptat, la început în regiunile vestice și nord-vestice, apoi și în cele centrale, estice și sud-estice. În aceste regiuni rafalele vor depăși, în general, 50-55 km/h.

Cod galben de furtună va fi întreaga zi pentru 29 de județe. Pentru ziua de joi, local și temporar vor exista situații în care instabilitatea atmosferică apare și dispare, însă la un moment dat aceasta va deveni foarte accentuată. Se vor semnala condiții de precipitații și vijelii. Aversele ar putea avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și izolat grindină. Punctiform cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp.

Joi în intervalul orar 6:00 – 23:00 în sudul Banatului, nordul Crișanei, în Maramureș și Transilvania, precum și în nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei, local și temporar vor fi intensificări ale vântului cu viteze ce vor depăși în general 55-65 km/h, potrivit ANM.

Codul galben va afecta județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea, Buzău, Brăila și Tulcea.

Alertă meteo la munte

La munte vor fi rafale cuprinse între 60 și 80 km/h. În zona înaltă, vântul va sufla tare, cu peste 90-100 km. Și aici, precipitațiile își vor face apariția, sub formă de ploaie, iar spre noapte se pot transforma în lapoviță.