Autoritățile din Bulgaria sunt în alertă după ce au fost detectate scurgeri la unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Kozlodui, aflat în apropiere de Dunăre.

Este vorba de unul dintre cele 2 reactoare ale centralei nucleare Kozlodui. Defecțiunea a apărut la nivelul tubului unui generator de abur.

A fost detectată o scurgere la apă, iar în consecință s-a decis oprirea temporară a reactorului cu pricina.

“Unitatea 6 va fi oprită pentru a colmata o scurgere înainte să fie atins debitul maxim permis de reglementări”, se arată într-un comunicat.

Din fericire, această defecțiune nu a cauzat nicio creştere a radioactivităţii din zonă. Totuși, până la remedierea problemei, reactorul nu va funcționa începând de sâmbătă, 10 decembrie.

România, în pericol nuclear din cauza războiului din Ucraina

Încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, riscul unui dezastru nuclear a fost unul deosebit de ridicat.

Forțele ruse au atacat și au căpătat controlul zona centralei nucleare de la Cernobîl, iar ulterior au bombardat și zona centralei de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

De mai bine de 9 luni de la începutul războiului, Ucraina și întreaga Europă este expusă unui pericol nuclear de neimaginat.

Rusia încă deține controlul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa

Trupele lui Vladimir Putin atacă fără oprire orașul Zaporojie, iar atacurile au vizat în repetate rânduri și alimentare cu electricitate a centralei nucleare, care în cazul în care s-ar opri, ar putea cauza un accident.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a atras de mai multe ori atenția asupra riscului la care sunt expuși europenii de Moscova. Dar în ciuda eforturilor ucrainenilor, forțele ruse încă ocupă centrala, iar 500 de soldați sunt poziționați în apropierea acesteia.

Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv.

Vreau să îi asigur pe toţi ucrainenii: facem totul pentru a preveni un scenariu de urgenţă. Dar nu depinde doar de statul nostru. Lucrul-cheie este că e nevoie de o presiune internaţională pentru a forţa ocupanţii să se retragă imediat de pe teritoriul Centralei Nucleare de la Zaporojie., a declarat Zelenski în luna august.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi comunitatea internaţională şi-a înmulţit apelurile de a demilitariza locul, însă fără succes până acum.