Războiul din Ucraina a determinat Polonia să ia măsuri drastice pentru securitate. 200.000 de civili vor fi convocați în anul 2023 pentru instrucție militară.

Invazia începută de Rusia în Ucraina pe 24 ianuarie 2022 a determinat statele europene să-și fortifice apărarea țării, atât prin sisteme militare, cât și prin forță umană. În contextul în care are un război la graniță, Polonia vrea să-și sporească armata.

200.000 de civili vor fi convocați să primească instructaj militar. Printre cei care vor face această pregătire se numără rezervişti, voluntari, dar și cetăţeni fără experienţă în armată.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Până acum, Varșovia are un număr de 28.580 de polonezi dornici să facă instructajul și 38.000 de rezervişti cărora le va fi solicitat să ia parte la pregătire. Acestora li se vor adăuga și 130.000 de cetăţeni fără experienţă militară, însă Guvernul polonez nu a transmis informații legate de modul în care vor fi selectați aceștia. Instructajul militar se va desfășura pe o perioadă de două săptămâni.

În plus, Polonia oferă programe de instrucţie militară şi de tehnici de supravieţuire tuturor cetăţenilor doritori cu vârste între 18 şi 65 de ani.

NATO în alertă, după ce o rachetă de război s-a prăbușit în Polonia

Pe 15 noiembrie, țările NATO au fost în alertă, după ce o rachetă s-a prăbușit în satul Przewodow, apropiat de granița cu Ucraina, și a provocat o explozie ce a ucis 2 persoane.

În primă instanță, s-a crezut că ar fi vorba despre o rachetă a Rusiei, care ar fi ajuns în localitatea poloneză în mod intenționat.

În acest context, s-a ridicat problema ca Polonia, membră NATO, să invoce Articolul 4 și să se consulte cu ceilalți aliați. Iar în cazul în care, în final, s-ar fi dovedit că obiectul exploziv a fost un atac deliberat al Moscovei, atunci s-ar fi putut ajunge și la invocarea Articolului 5.

Autoritățile poloneze au stabilit la scurt timp după acest val de presupuneri că a fost vorba de o rachetă defensivă, care a ajuns pe teritoriul lor din greșeală. În urma analizei rămășițelor obiectului exploziv s-a ajuns la concluzia că acesta aparținea, în realitate, Ucrainei, ci nu Rusiei.

Andrzej Duda, președintele Poloniei, și Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, au clarificat situația și au transmis că Polonia nu a invocat în acest caz niciunul dintre articolele alianței.