Capitala Coreei de Nord, Phenianul, intră în carantină totală timp de 5 zile

Coreea de Nord se confruntă cu un val alarmant de îmbolnăviri. Autoritățile au ordonat închiderea capitalei Phenian. Un „virus ciudat” face victime în rândul populației, iar oamenilor li s-a interzis să iasă din casă în următoarele cinci zile.

Situația gravă din Coreea de Nord a fost relatată de presa sud-coreeană. Regimul Kim Jong-un are o politică strictă în ceea ce privește comunicarea cu restul lumii. Așa că este greu de aflat ce se întâmplă, cu adevărat, între granițele țării.

Cert este că nord-coreenii se confruntă din nou cu o epidemie. Ar fi vorba de un virus care provoacă „boli respiratorii”, dar rapoartele nu pomenesc de nicio denumire a acestuia. Amintim că de la începutul pandemiei de Covid-19 în 2020, Coreea de Nord și-a închis granițele și a refuzat să transmită informații despre cazurile de îmbolnăvire.

Aceasta ar putea să fie însă pentru prima oară în ultimii 3 ani, când autoritățile nu mai fac față răspândirii virusului. Phenianul, capitala cu peste 2,87 milioane de locuitori, a intrat în carantină totală.

Capitala Coreei de Nord, în carantină totală pentru 5 zile

Regimul totalitar al liderului suprem Kim Jon-un le-a ordonat oamenilor să rămână izolați în locuințele lor. Timp de 5 zile, aceștia sunt în carantină, iar autoritățile urmează să facă verificări. Presa sud-coreeană relatează că până duminică, locuitorii capitalei vor fi vizitați de persoane care le vor lua temperatura, de mai multe ori pe zi.

Înainte de instituirea acestei măsuri, oamenii au fost sfătuiți să-și facă provizii. Nu este însă clar ce se va întâmpla dacă carantina va fi extinsă pentru mai multe zile.

Aceste relatări se bazează pe un document guvernamental din Coreea de Nord, în posesia căruia au intrat jurnaliștii din Coreea de Sud. În acest document nu este menţionată boala Covid-19, însă se arată că gripa se află între noile boli care se răspândesc în prezent.

Coreea de Nord s-a numărat printre puținele state care au refuzat să comunice cu restul lumii situația îmbolnăvirilor, în contextul pandemiei de Covid-19. Abia în vara anului 2022 regimul totalitar a recunoscut primele îmbolnăviri. Dar și atunci, nu a fost vorba de transparență. Mai grav este că populația nu a fost imunizată. S-a refuzat chiar și serul produs de China, cu care Coreea de Nord este în relații bune.

Share.