General-maiorul Christian Freuding, șeful grupului operativ militar al Germaniei pentru asistență în Ucraina, a avertizat că Rusia acumulează forțe și echipamente care depășesc cerințele conflictului actual din Ucraina. „Observăm că forțele armate ruse nu numai că sunt capabile să compenseze singure pierderile enorme de personal și de materiale, precum și cu sprijinul partenerilor lor, ci și se reînarmează cu succes”, a declarat el pentru ediția de duminică a ziarului Die Welt.
Generalul Freuding a subliniat că, deși nu este cert dacă Rusia va lansa un atac împotriva statelor NATO în următorii ani, „Moscova creează în mod clar condițiile pentru aceasta”. În fiecare lună, armata rusă achiziționează tot mai multe tancuri, muniții, rachete și drone. „Producția este în creștere, stocurile din depozite sunt în creștere”, a adăugat acesta.
În același timp, deputata europeană Marie-Agnes Strack-Zimmermann, expertă în domeniul apărării în cadrul Partidului Liber Democrat din Germania, a atras atenția asupra unei „amenințări uriașe” pentru Germania și Europa, venind din partea Rusiei, care poartă un război în Ucraina de aproape trei ani. Ea a declarat că „Rusia dispune de un efectiv impresionant de trupe și de o gamă largă de echipamente extrem de eficiente”, subliniind că Rusia a obținut aceste rezultate în pofida sancțiunilor occidentale. Totuși, aceasta a recunoscut că problemele legate de calitate și dependența de tehnologia străină sunt factori limitativi pentru Rusia în prezent.
Roderich Kiesewetter, expert în politică externă al partidului de centru-dreapta Creștin-Democrat, consideră actualele atacuri hibride ale Rusiei drept „precursori ai războiului”, referindu-se la activitățile de spionaj și la atacurile masive asupra serviciilor IT. NATO și-a consolidat apărarea împotriva sabotajelor și a atacurilor cibernetice, menținând o atenție sporită asupra acțiunilor Rusiei și ale Chinei, conform dpa.
În ultimele săptămâni, Rusia a fost acuzată de acte de sabotaj asupra cablurilor subacvatice și a conductelor din Marea Baltică de către așa-numita sa „flotă fantomă” de nave-cisternă învechite, utilizate pentru a exporta petrol, eludând sancțiunile Occidentului.