Melcii gigantici africani pot fi purtători ai unui parazit numit viermele lung al șobolanului. Acesta care poate aduce meningita la atât oameni și alte mamifere. Din acest motiv, locuitorii din Miami se confruntă cu o amenințare neașteptată, pe măsură ce melcii giganți, moluște lungi cât palma, au apărut în zonă. Acestea pot transmite virusul meningitei, dar și distruge sute de specii de plante.
Meningita transmisă de melci gigantici
Autoritățile au luat măsuri rapide și au izolat mai multe zone. A fost impusă carantină în încercarea de a limita răspândirea acestor moluște periculoase.
Este pentru prima dată în aproape 50 de ani când melcii gigantici apar în Miami, iar originea reapariției lor este încă necunoscută.
Aceștia fac parte din specia gigant african și au fost observați în Miami începând cu luna trecută. Până în prezent, au fost găsite peste 200 de exemplare de moluște de dimensiuni neobișnuite.
Impactul distructiv al melcilor gigantici nu se limitează doar la plante. Aceștia consumă și material plastic, ipsos de pe pereți, iar carcasele lor dure pot tăia chiar și cauciucurile mașinilor.
„Unul dintre primele pericole este acela că acești melci sunt mâncători feroce de plante. Pot provoca daune semnificative peisajelor și agriculturii”, a avertizat William Kerr, entomolog. Moluștele africane sunt purtătoare ale unui parazit numit viermele lung al șobolanului, care poate cauza meningită la oameni și alte mamifere, conform declarațiilor făcute de Trevor Smith din cadrul Departamentului pentru Agricultură din Florida.
Locuitorilor din zonele carantinate nu li se permite să extermine melcii gigantici. De asemenea, aceștia nu au voie să scoată din zonele de securitate plante, pământ sau materiale de construcție.
Echipe speciale de intervenție au fost mobilizate în acest sens pentru evitarea răspândirii virusului. Biologii au misiunea de a recupera moluștele și de a identifica cuiburile în care acești melci africani pot depune până la 2.500 de ouă pe an. Florida a mai înfruntat această amenințare în trecut, luptând timp de 10 ani împotriva melcilor gigantici și cheltuind peste 23 de milioane de dolari pentru a-i eradica.