Situație alarmană în Iași, unde a fost descoperită o firmă care punea droguri în produsele sale fără ca consumatorii să știe.

„Fabrica de vise” comercializa dulciuri de mai multe feluri, dar și vape-uri. În realitate, toate dădeau dependență. Iar mai grav este că și minorii aveau acces la ele.

Dulciuri cu droguri, vândute copiilor la Iași

„Fabrica de vise” a reușit să comercializeze în ultimul an nu mai puțin de 100.000 de astfel de produse. Care, datorită drogurilor pe care le conțineau, dădeau dependență consumatorilor, fără ca aceștia să realizeze.

Firma își are sediul central în Canada, la Vancouver şi are birouri inclusiv în Japonia. Se ocupă oficial de extracția de canabis şi era autorizată să cultive, recolteze şi să fabrice produse care aveau în compoziţie cânepă. Doar că în România, băgau ilegal substanțe interzise în produsele lor.

Oamenii legii au descoperit că dulciurile și vape-urile au devenit cunoscute deoarece erau promovate ca fiind un remediul pentru insomnii, dureri musculare, anxietate, depresie. Producătorii spuneau că nu conțin THC, substanța din cannabis care produce efecte psihoactive.

Însă în realitate, tot ceea ce avea numele firmei lor conținea fix această substanță care este interzisă prin lege și care mai dă și dependență. Așa ar fi reușit în doar 12 luni de activitate în România să-și majoreze cifra de afaceri cu aproape 200%.

Unde puteau copiii să-și cumpere aceste dulciuri cu droguri

Produsele extrem de periculoase nu erau vândute însă doar în Iași. Patronii reușiseră să-și distribuie dulciurile și dispozitivele de vapat în aproape jumătate din România. Este vorba de 23 de judeţe şi în București.

Mai grav este că accesul minorilor la acestea era extrem de simplu. Dulciurile erau vândute în centre comerciale și mall-uri, la prețuri accesibile. Preţurile variau între 5 lei o acadea şi puţin peste 100 de lei o cutie cu jeleuri.

Părinții minorilor care consumau cu regularitate aceste produse nu aveau de unde să intre la bănuieli. Deoarece nimeni nu s-ar fi gândit vreodată că dulciurile cumpărate din aceste locuri ar putea să conțină substanțe interzise.