Indonezia se confruntă cu o situație de urgență după ce vulcanul Ruang a intrat într-o fază intensă de erupție, provocând autoritățile locale să ridice nivelul de alertă la maxim și să evacueze aproximativ 11.000 de locuitori, inclusiv de pe insulele învecinate. Erupția a generat, de asemenea, închiderea unui aeroport internațional situat la peste o sută de kilometri distanță și a adus spectacolul unor fulgere violet pe cer deasupra vulcanului.
Conform declarațiilor oficialilor, vulcanul a expulzat lavă, roci, și cenușă, creând un nor de cenușă de un kilometru înălțime. Imaginile publicate pe rețelele de socializare au surprins momentele dramatice ale erupției, cu fulgerele violet ce străbat cerul nopții. Un martor al evenimentelor a încurajat evacuarea: „Fugiți, oameni buni”,”Fugiți pentru că cenușa se apropie”, a relatat acesta.
Pe fondul escaladării rapide a activității vulcanice, Heruningtyas Desi Purnamasari, un oficial al Agenției de Vulcanologie, a subliniat necesitatea de a rămâne vigilenți. Aproximativ 800 de persoane au fost deja evacuate, iar zona de evacuare a fost extinsă. Efectele vulcanului nu se limitează doar la evacuări, ci și la impactul asupra infrastructurii: rocile și cenușa au avariat locuințe și au impus evacuarea unui spital din apropiere.
De asemenea, aeroportul din Manado a fost închis, iar compania aeriană Air Asia a anulat zborurile de pe nouă aeroporturi din Malaezia de Est și Brunei. Riscul de tsunami, în cazul în care versanții vulcanului se prăbușesc în ocean, este un alt motiv de îngrijorare pentru autorități, amintind de devastatorul tsunami din 1871, care a cauzat moartea a aproximativ 400 de persoane.
În concluzie, intensificarea erupției vulcanului Ruang din Indonezia a dus la evacuarea a mii de persoane, închiderea infrastructurii critice și a impus o alertă maximă de tsunami. Măsurile luate de autorități sunt în continuare în curs de ajustare, pe măsură ce situația evoluează.