În urma ninsorilor din ultimele zile, un strat de zăpadă considerabil s-a depus la munte, atingând grosimi de până la 30 de centimetri la altitudini peste 1800 de metri și ajungând la mai mult de 50 de centimetri la altitudinile de peste 2200 de metri. Conform specialiștilor de la Avalanșe în Carpați, condițiile meteorologice actuale măresc semnificativ pericolul de avalanșă, în special pe versanții sudici ai munților.

Ei explică fenomenul prin faptul că „Vântul a bătut insistent în zona înaltă și s-au putut observa acumulări și plăci de vânt, mai ales pe versanții sudici, unde stratul de bază e încă consistent și înghețat iar zăpada nou căzută nu a făcut priză cu stratul de bază.” Aceasta situație poate fi înțeleasă clar prin fotografiile postate pe pagina de Facebook a organizației, realizate în zona Iezerul Caprei, prin care se evidențiază potențialele pericole.

În lumina acestor evenimente, salvamontiștii subliniază necesitatea unei prudențe sporite din partea turiștilor care aleg să exploreze zonele montane înalte în această perioadă. Ei recomandă evitarea zonelor cu risc crescut de avalanșă și urmărirea sfaturilor și recomandărilor emise de echipajele de urgență.