Cercetătorii din Marea Britanie avertizează că o nouă tulpină COVID-19, cu noi mutații ale bolii, a apărut în Botswana, Africa Centrală. Aceasta ar fi mult mai contagioasă decât cele existente acum.

Până în prezent, au fost confirmate zece cazuri de pacienți care s-au infectat cu această nouă tulpină COVID-19, denumită B.1.1.529 sau „Nu”. Specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează că noua formă a bolii au apărut deja pe teritoriul a trei state, sugerând că varianta este una care se răspândeşte rapid, scrie Daily Mail.

Alertă COVID-19! A apărut o tulpină cu peste 30 de mutați

Noua tulpină COVID are 32 de mutații și multe dintre ele ar fi rezistente la vaccinurile aflate acum pe piață. Profesorul Francois Balloux, genetician la University College London, a spus că, cel mai probabil, varianta a apărut ca urmare a contactului dintre virusului SARS-CoV-2 şi o altă infecţie persistentă, posibil SIDA nediagnosticat.

Cei mai afectați de această nouă tulpină COVID sunt pacienţii care un sistem imunitar slăbit. Aceștia pot avea infecţii care persistă timp de mai multe luni, deoarece organismul nu se poate lupta cu virusul.

Alertă COVID-19! A apărut o tulpină cu peste 30 de mutații. Ce trebuie să știm despre ea
Pixabay

Noua tulpină COVID ar fi rezistentă la vaccinurile existențe pe piață

Specialistul spune că acest lucru permite dobândirea unor noi mutaţii care îi permit să ocolească apărările organismului.

Varianta din Botswana poartă mutaţii K417N şi E484A care sunt similare cu cele de pe varianta „Beta” din Africa de Sud, care o face rezistentă vaccinurile de acum.

Dar are şi N440K, găsit pe Delta, şi S477N, pe varianta din New York, care sunt, de asemenea, legate de evadarea anticorpilor. Varianta are, de asemenea, mutaţiile P681H şi N679K care sunt „rar întâlnite împreună” şi ar putea să o facă şi mai rezistentă la vaccin, mai scrie sursa citată.