Nivelul de alertă la nivelul Ministerului Apărării a fost ridicat în urma conflictului izbucnit între Israel și forțele Hamas. O fost formată o celulă de criză, iar autoritățile sunt în permanență cu reprezentanții României la Tel Aviv.
Celulă de criză la Ministerul Apărării după izbucnirea conflictului din Israel
Românii care au planuri de călătorie în Israel sau care trebuie să tranziteze țara au fost sfătuiți să-și pună siguranța pe primul plan.
Cetățenii care se află în aceste momente pe teritoriul israelian, în special în regiunile unde au fost atacurile, au fost instruiți să respecte cu strictețe recomandările autorităților israeliene.
Guvernul de la Tel Aviv a dat asigurări că se intervine masiv în orașele unde s-au prăbușit rachetele. Situația este mai dificilă în zonele unde palestinienii au pătruns pe la granițe și au deschis focul pe străzi. Forțele armate fac eforturi pentru capturarea lor și oprirea uciderilor.
Ambasada României din Israel a transmis că în prezent, sunt aproximativ 900 de cetățeni ai țării noastre blocați. Se fac eforturi pentru întoarcerea acestora acasă, însă pentru moment acest lucru pare imposibil.
Din cauza situației de conflict, aeroportul din Tel Aviv a fost închis temporar. Președintele Iohannis a transmis că comunitatea internațională caută soluții pentru evacuarea cetățenilor străini de acolo.
Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en şi www.mae.ro – rubrica „Sfaturi de călătorie” şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.