Noi avertizări de ploi torențiale și caniculă

Șirul avertizărilor emise se meteorologi continuă. Vreme se menține în continuare capricioasă, iar pentru următoarele zile țară o să fie împărțită în două. Într-o extremă ploile torențiale și vijeliile își vor face simțite prezența din plin, iar în alta canicula va continua să topească tot. Au fost emise mai multe coduri galbene și portocalii.

Cod galben de averse torențiale

Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare nowcasting Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. Avertizarea este valabilă în intervalul 28 iulie, ora 10:00 – 29 iulie, ora 06:00.

„În intervalul menționat, în Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, sudul și estul Transilvaniei și nordul Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. Local cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.”, anunță meteorologii.

Cod portocaliu de cantități de apă însemnate

De asemenea, a mai fost emis un cod portocaliu de cantități de apă însemnate și instabilitate atmosferică accentuată. Avertizarea este valabilă în intervalul 28 iulie, ora 14:00 – 28 iulie, ora 23:00 și vizează zona Carpaților Meridionali și de Curbură.

„În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp.”, mai spun meteorologii.

Alertă ANM! România este împărțită în două. Într-o parte furtunile fac ravagii, în alta canicula topește tot
meteoromania.ro

Cod galben de val de căldură

Mai mult, a fost emis și un nou cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Avertizarea este valabilă în intervalul 28 și 29 iulie și vizează vestul și sudul țării.

„În intervalul menționat valul de căldură se va menține în vestul și local în sudul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, îndeosebi în după-amiaza zilei de vineri (29 iulie). În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat în majoritatea regiunilor, local va fi caniculă, iar din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului.”, mai spun meteorologii.

Alertă ANM! România este împărțită în două. Într-o parte furtunile fac ravagii, în alta canicula topește tot
meteoromania.ro
Distribuie

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.