Pentru aproximativ jumătate din țară urmează un weekend ploios

Pentru acest weekend nu se anunță o vreme tocmai prietenoasă. În timp ce unii vor avea parte de câteva zile ploioase și vijelii, alții rămân sub valul de caniculă, ce aduce temperaturi greu de suportat. Au fost emise două avertizări meteorologice, una cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ și un cod galben de caniculă.

Cod galben de ploi însemnate cantitativ

Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare nowcasting Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ. Acesta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. Avertizarea este valabilă în intervalul 29 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 22:00.

„În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată la deal și la munte, local în Transilvania, Banat și Oltenia, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă (29/30 iulie) și în Moldova și nordul Dobrogei. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Din după-amiaza zilei de sâmbătă (30 iulie), instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată, îndeosebi în jumătatea de vest a țării.”, anunță meteorologii.

Alertă ANM! Jumătate din țară va avea parte de un weekend ploios. Cod galben de ploi însemnate cantitativ
meteoromania.ro

Cod galben de caniculă

De asemenea, meteorologii au mai emis un cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Avertizarea este valabil în intervalul 29 iulie – 30 iulie.

„În vestul și în sudul țării valul de căldură se va intensifica și îndeosebi în după-amiaza zilei de sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat, pe alocuri, și în restul teritoriului. Duminică (31 iulie) valul de căldură va persista local în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.”, mai spun meteorologii.

Alertă ANM! Jumătate din țară va avea parte de un weekend ploios. Cod galben de ploi însemnate cantitativ
meteoromania.ro
Distribuie

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.