Pâinea este unul dintre alimentele aflate oricând pe masa românilor. De asemenea, acest aliment este unul dintre cele mai dese produse cumpărate din magazine. InfoCons a efectuat un studiu referitor la acest aliment. Au fost analizate 50 de produse care au provenit din mai multe magazine și de la mai multe companii.
1. Fiți atenți atunci când cumpărați pâine
Astfel, conform studiului s-a descoperit că numai 26% dintre produse au scris pe etichetă ingredientul principal. Reamintim că este obligatoriu ca pe etichetă să fie notat ingredientul principal.
Dintre ingredientele principale, făina este într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție, în timp ce amestecul de panificație este într-o proporție cuprinsă între 66,7 și 69,4%.
Referitor la pâinea cu semințe, cereale sau cartofi, 14% dintre acestea conțin semințe în proporție de 1,2%- 29%. De asemenea, 4% conțin cereale în proporție de 13,2- 16,7%. Dacă ne referim la cartofi, 4% dintre produsele de mai sus conțin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4 și 6 procente. Totodată, s-a mai descoperit că 66% dintre companiile producătoare de pâine nu menționează proveniența ingredientelor principale.
2. Citiți cu atenție etichetele!
„Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conțină doar făină, drojdie și apă, ci și tot felul de substanțe aproape imposibil de citit, alături de o cantitate considerabilă de zahăr. Așadar, gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sandviș cu doar 2 felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva. Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu. Cumpără informat și dacă ai orice întrebare, suntem aici să te ajutăm.”, spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
InfoCons a mai arătat cu ajutorul studiului că 50% din produsele de tip pâine conțin E-uri. Este important de precizat că în funcție de tipul de pâine, diferă și cantitatea de aditivi alimentari: 8 procente din produse conțin 4 E-uri
- 4 procente din produse conțin 3 E-uri
- 14 procente din produse conțin 2 E-uri
- 24 procente din produse conțin un aditiv alimentar
- 50 procente din produse nu prezintă niciun aditiv alimentar
3. Care sunt aditivii alimentari cel mai des găsiți în pâine
De asemenea, din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari, cei care se regăsesc cel mai des în pâine sunt:
- acidul ascorbic (E300) – descoperit la 60% dintre produsele studiate
- acidul scorbic (E200) – descoperit la 48% dintre produsele studiate
- propionat de calciu (E282) – descoperit la 40% dintre produsele studiate
Cât despre cantitatea de zahăr și de sare, InfoCons arată următoarele date:
Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.22g si 7g, în timp ce 2 procente din produsele studiate nu au menționat dacă se regăsesc sau nu zaharuri în compoziția lor
Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.1g si 2.3g, în timp ce 2 procente dintre produsele studiate nu au avut sare în compoziție.