Aleksandr Lukașenko a grațiat miercuri 30 de deținuți politici, condamnați pentru protestele lor împotriva guvernului în 2020, după ce liderul belarus a câștigat al șaptelea mandat de președinte, conform informațiilor furnizate de AFP. Acțiunea a fost anunțată de președinția Belarusului, care a menționat că persoanele eliberate sunt 23 de bărbați și șapte femei.
Conform comunicatului oficial, „mulți dintre cei grațiați sunt părinți de minori și de copii mici”. Identitatea acestora nu a fost dezvăluită presei. Inițiativa vine într-un context în care Belarusul se confruntă cu sancțiuni occidentale dure, ca urmare a represiunii politice interne și a sprijinului acordat invaziei rusești în Ucraina.
Grațierea a avut loc după ce deținuții au depus cereri oficiale, și-au recunoscut vinovăția, au exprimat regret sincer și au promis să respecte legile. Lukașenko, care conduce Belarusul din 1994, a mai grațiat 30 de deținuți la mijlocul lunii august, aceștia fiind persoane în vârstă sau ce sufereau de boli grave.
Potrivit organizației pentru apărarea drepturilor omului Viasna, în Belarus sunt în continuare peste 1.300 de deținuți politici. În iulie, au mai fost eliberate 20 de persoane, după ispășirea pedepsei, și alți 18 au fost grațiați sau schimbați. Aceeași organizație se află sub presiunea autorităților belaruse.
Lukașenko a zdrobit anterior mișcările de protest și și-a exprimat dorința de a candida pentru un nou mandat anul viitor, după mai bine de 30 de ani la putere. În ultimii ani, mii de persoane au fost arestate, iar mulți opozanți, activiști și jurnaliști au primit pedepse grele. Sute de mii de belaruși au părăsit țara, unii refugiindu-se în Polonia.
Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției belaruse aflată în exil, susține că peste 200 de deținuți politici sunt într-o stare critică de sănătate. Printre ei, Maria Kolesnikova, o personalitate a mișcării de opoziție din 2020, a cunoscut o deteriorare semnificativă a stării de a sănătate, conform apropiaților săi.