Alegerile locale din Turcia au adus o victorie marcantă pentru opoziție împotriva partidului AKP al președintelui Erdogan, potrivit unei declarații a observatorilor europeni publicate de Reuters.

Această înfrângere, cea mai severă în ultimele două decenii, ar putea indica o posibilă schimbare în cadrul politic al țării, anterior dominat de AKP și președintele Erdogan.

Ziua votării a fost descrisă ca fiind „în general calmă și organizată în mod profesionist”, cu o participare impunătoare ce demonstrează angajamentul cetățenilor față de procesul democratic. Cu toate acestea, scrutinul s-a desfășurat într-un mediu „evident polarizat”, a afirmat Vladimir Prebilic, adjunctul șefului delegației de observatori, subliniind că există încă probleme nerezolvate referitoare la practicile electorale din Turcia.

Prebilic a atenționat că libertatea de exprimare rămâne o preocupare majoră, împreună cu nevoia unui sistem judiciar independent, pentru a asigura condiții egalitare și democratice. Distribuirea puterii țării, criticată pentru erodarea drepturilor omului și influențarea instituțiilor statului, este contracarată de guvernul lui Erdogan.

Observația a fost efectuată de o misiune a Consiliului Europei formată din 26 de observatori din 16 țări, care au monitorizat procesul electoral în peste 140 de secții de vot, concentrându-se pe zonele urbane majore precum Istanbul și Ankara.