Duminică, 9 iunie, românii își vor alege reprezentanții în Parlamentul European, simultan cu alegerile locale. Vârsta minimă obligatorie de vot este 18 ani, iar votul nu este obligatoriu.
Alegerile europarlamentare au loc în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene în acest weekend. Parlamentul European este singurul organism al UE ales direct de cetățeni și este format din 720 de europarlamentari, reprezentanți ai celor 450 de milioane de cetățeni ai UE. România va avea 33 de reprezentanți în Parlamentul European.
Secțiile de votare din România se deschid la ora 7.00 (ora locală) și se închid la ora 22.00 (ora locală). Alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora închiderii, precum și cei care sunt la rând pentru a vota, pot să își exercite dreptul de vot până la ora 23.59.
În toate secțiile de votare din România și din străinătate va funcționa Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Acest sistem ajută la verificarea îndeplinirii condițiilor legale pentru vot, semnalează tentativele de vot ilegal și asigură unicitatea înscrierii în listele electorale. De asemenea, SIMPV furnizează Biroului Electoral Central date statistice privind prezența la vot.
Pentru Alegerile Europarlamentare 2024, românii din diaspora vor putea vota la 915 secții de votare organizate în străinătate. Numărul acestor secții a crescut semnificativ față de alegerile din 2019, când au fost deschise doar 441 de secții în străinătate. Secțiile de votare din străinătate se deschid la ora 7.00 (ora locală) și se închid la ora 22.00 (ora locală), iar alegătorii care se află la rând pot vota până la ora 23.59.
Anul acesta, cele mai multe secții de votare sunt în Italia (150), Spania (147), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (104), Germania (87) și Franța (67). Lista cu adresele secțiilor de votare din străinătate este publicată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe și pe paginile misiunilor diplomatice ale României.
La aceste secții din străinătate pot vota cetățenii români aflați în străinătate, fie că au domiciliul sau reședința acolo, fie că sunt acolo doar temporar, în scop turistic sau de afaceri. Este necesar un act de identitate valabil emis de autoritățile române. Românii care au și cetățenia unui alt stat UE pot vota pentru reprezentanții României în Parlamentul European numai după ce depun o declarație pe propria răspundere că nu au votat candidați ai altui stat la același scrutin.
În alegerile europene, vârsta minimă de vot variază: 16 ani în Austria, Belgia, Germania și Malta; 17 ani în Grecia; și 18 ani în restul țărilor. În cinci state membre ale UE, votul este obligatoriu: Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Cipru și Grecia.
România a devenit membră UE în 2007 și aceasta este cea de-a cincea rundă de alegeri europarlamentare pentru țară. Cele 33 de locuri ale României în Parlamentul European sunt a șasea cea mai numeroasă reprezentare după Germania (96), Franța (81), Italia (76), Spania (61) și Polonia (53).
Informații suplimentare despre procesul de vot și incidente legate de ziua alegerilor vor fi disponibile în LIVE TEXT-ul Digi24.ro despre Alegerile Europarlamentare 2024.