După alegerile prezidențiale din 20 octombrie, președintele actual al Republicii Moldova, Maia Sandu, și Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de Partidul Socialiștilor, se vor confrunta în turul al doilea. Stoianoglo, cunoscut pentru legăturile sale cu oligarhul fugar Ilan Șor și pentru cariera sa de peste două decenii în justiția moldovenească, oferă o imagine captivantă de studiat.
Născut pe 3 iunie 1967 în Comrat, Găgăuzia, Alexandr Stoianoglo a absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova în 1992. După o perioadă în Procuratura Municipiului Chișinău și activitate în mediul privat, acesta a intrat în politică în 2009, fiind ales deputat pe listele Partidului Democrat. Stoianoglo a ocupat funcția de vicepreședinte al Parlamentului și a condus Comisia de Securitate Națională până în 2014.
În 2019, Stoianoglo a devenit procuror general, numire care a dus la o criză politică, inclusiv demiterea guvernului condus de Maia Sandu. În octombrie 2021, a fost arestat și pus sub acuzare pentru corupere pasivă și abuz în serviciu, însă a fost plasat în control judiciar după câteva luni de arest la domiciliu. Președintele Maia Sandu l-a destituit definitiv din funcția de procuror general în 2023.
Controversele au fost accentuate de acuzațiile legate de oligarhul Veaceslav Platon, condamnat inițial în dosarul „Laundromat” și ulterior eliberat în urma intervențiilor lui Stoianoglo. Acesta a fost pus din noi sub acuzații de îmbogățire ilicită în martie 2024, fiind invocat un raport fiscal care sugerează discrepanțe între veniturile declarate și cele reale ale familiei sale.
Candidatura lui Stoianoglo este susținută de Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, care istoric s-a orientat către Moscova. În ciuda încercărilor de a se poziționa ca un candidat neutru, Stoianoglo refuză aderarea imediată la Uniunea Europeană și a evitat să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia.
După primul tur, Maia Sandu conduce cu 42,37% din voturi, în timp ce Stoianoglo se situează pe locul doi cu 26,02%. Urmează turul decisiv, într-o atmosferă politică încărcată de tensiuni și controverse.