Bulgarii votează duminică atât pentru alegerile europarlamentare cât și pentru parlamentarii din Adunarea Națională, marcând a șasea rundă de alegeri naționale în doar trei ani, potrivit DW. Ziua electorală se desfășoară fără incidente, deși este umbrită de îngrijorări legate de oboseala alegătorilor și dezamăgirea față de politicieni.

Prezența la vot este în mod tradițional scăzută în Bulgaria, iar cele mai optimiste previziuni sugerează o rată de participare de doar 48%. „Votez pentru un viitor mai bun”, a declarat Antoaneta Hristova, un alegător în vârstă de 55 de ani, care lucrează în marketing și PR. „Dar, ca să fiu sinceră, cred că ne îndreptăm spre o altă rundă de alegeri, a șaptea în trei ani. Suntem de râsul Europei de mult timp”.

Scrutinul simultan pentru cei 17 reprezentanți în Parlamentul European și cei 240 de deputați ai Parlamentului Național are loc sub supravegherea a peste 16.000 de polițiști, care monitorizează cele peste 11.800 de secții de votare deschise de la ora locală 07:00 (4:00 GMT) și care se vor închide la ora 20:00 (17:00 GMT). Primele exit-polluri sunt așteptate imediat după închiderea urnelor.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, până la prânz prezența la vot era de 8,3%, în timp ce agențiile de sondare a opiniei publice prognozează o participare finală între 40% și 48%. Sondajele sugerează că partidul conservator GERB, condus de Boiko Borisov, fost prim-ministru între 2009 și 2021, va primi 25% din voturi. Coaliția reformistă proeuropeană PP-BD și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS), preferată de populația etnică turcă, ar obține fiecare câte 15%.

Partidul Socialist Bulgar este estimat să obțină 8% din voturi, iar formațiunea antisistem populsită Există un Astfel de Popor ar atinge pragul de 5,8% necesar pentru intrarea în Parlamentul European. Analiștii citați de Reuters apreciază că este puțin probabil ca alegerile legislative să producă un guvern stabil capabil să pună capăt instabilității politice prelungite și să faciliteze reformele economice necesare.