Reclamă
Reclamă

Aproape 50 de milioane de alegători francezi sunt chemați la urne pentru a stabili noua componență a Adunării Naționale, care constă în numirea a 577 de deputați, în două tururi ce vor avea loc duminică și pe 7 iulie. Acest proces ar putea schimba semnificativ peisajul politic în Franța.

Francezii sunt așteptați la urne de la ora locală 08.00 (ora 09.00 – ora României) până la ora 18.00 (19.00 – ora României) sau 20.00 (21.00 – ora României) în marile orașe, moment în care vor fi cunoscute primele rezultate ale scrutinului care ar putea zgudui scena politică.

Partidul Rassemblement National (RN – Adunarea Națională), reprezentat de Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, se află în fruntea sondajelor, cu procente cuprinse între 34% și 37% din intențiile de vot. Acesta ar putea obține o majoritate relativă sau absolută pe 7 iulie, în seara celui de-al doilea tur.

Reclamă

Conform sondajelor de opinie, RN devansează alianța de stânga Nouveau Front Populaire, cotată între 27,5% și 29%, și tabăra prezidențială, ajunsă la aproximativ 20%-21% din intențiile de vot în primul tur.

Dacă Jordan Bardella ar deveni prim-ministru, ar fi pentru prima dată de la al doilea război mondial când un guvern de extremă dreapta ar conduce Franța.

Președintele Emmanuel Macron a provocat aceste alegeri anticipate anunțând dizolvarea Adunării pe 9 iunie, după victoria extremei drepte la alegerile europene.

Sondajele de opinie și politicienii se așteaptă la o participare mult mai mare decât la alegerile legislative din 2022, când s-au prezentat la urne 47,51% dintre alegători. De data aceasta, prezența la vot ar putea ajunge la două treimi din alegători înregistrați.

Un indiciu al prezenței ridicate este votul online, deschis până joi cetățenilor francezi care locuiesc în străinătate. Acesta a atins un număr record de 410.000 participanți, comparativ cu 250.000 în 2022.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro