Reclamă
Reclamă

Alianța partidelor de stânga din Franța a ieșit în frunte la alegerile legislative de duminică, conform primelor estimări, depășind tabăra prezidențială a lui Emmanuel Macron și extrema dreaptă, aflată pe locul al treilea. Niciunul dintre blocuri nu a reușit să obțină majoritatea absolută.

La France Insoumise, condusă de Jean-Luc Mélenchon și Manuel Bompard, Partidul Socialist al lui Olivier Faure, Ecologiștii conduși de Marine Tondelier și Partidul Comunist al lui Fabien Roussel, unite sub noua denumire de Nouveau Front Populaire (Noul Front Popular, NFP), au obținut între 172 și 215 deputați, conform primelor estimări ale institutelor de sondare.

Extrema dreaptă franceză, Rassemblement National (RN, Adunarea Națională), a intrat puternic în Parlament, cu un număr istoric de între 115 și 155 de deputați aleși, dar rămâne departe de putere.

Reclamă

După dizolvarea Parlamentului de către președintele Emmanuel Macron, tabăra prezidențială a reușit să obțină între 150 și 180 de aleși, comparativ cu 250 în iunie 2022.

Prezența la vot a fost de aproximativ 67%, cea mai ridicată din 1981. Fără 289 de deputați, ceea ce ar însemna o majoritate absolută, niciun bloc nu poate forma singur un guvern.

În timp ce se așteaptă cifre consolidare și negocieri intense, identitatea viitorului guvern rămâne neclară.

Nouveau Front Populaire a promis să renunțe la reformele privind pensiile și imigrația adoptate de guvernul actual, să înființeze o agenție de salvare a migranților fără documente și să faciliteze solicitările de viză. Blocul dorește, de asemenea, să plafoneze prețurile la produsele de bază pentru a combate criza costului vieții și să crească venitul minim.

Jean-Luc Mélenchon, liderul La France Insoumise, a declarat că prim-ministrul Gabriel Attal ar trebui să demisioneze, iar Noul Front Popular este pregătit să guverneze Franța.

„Noul Front Popular este pregătit să guverneze Franța”, a spus Jean-Luc Mélenchon. De cealaltă parte, Gabriel Attal a afirmat că luni își va depune demisia, dar este dispus să continue să își exercite funcția atât timp cât va fi necesar.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro