Alegerile desfășurate duminică în comuna Toporu din județul Giurgiu au scos la iveală dificultăți neașteptate, în ciuda faptului că pe buletinul de vot figura un singur candidat la funcția de primar. Constantin Ionescu, primarul din Toporu, a mai concursuri după ce a trecut de la PSD la PNL, rămânând fără contracandidați.

În ciuda simplității contextului electoral, alegătorii din localitate au avut dificultăți în a înțelege procesul de votare. „Am votat ce scria pe o bluză primită de la partid”, a mărturisit o femeie confuză despre semnificația votului său.

Reacțiile electorale au fost variate, relevând adesea o confuzie majoră. Într-un interviu, un reporter a întrebat o alegătoare despre numărul candidaților de pe buletinul de vot. Răspunsurile au reflectat neclaritățile întâmpinate de votanți: „Păi rămâne același primar care era”, a spus femeia, fără să conștientizeze că ar fi trebuit să verifice lista de candidați.

Primarul Constantin Ionescu a explicat situația: „Să știți că au fost solicitări din partea celorlalte partide la anumiți potențiali candidați, dar aceștia au refuzat, fiind alături de mine. Sunt toți alături de mine, v-am zis, nu au vrut să candideze contra, nu contra mea, nu au vrut, pur și simplu nu au vrut să candideze. Efectiv mă sprijină tot satul.”

Surpriza a continuat cu procedura de votare: alegătorii au primit cinci buletine de vot, unul pentru primar, consiliul local, președintele consiliului județean, consiliul județean și unul pentru europarlamentare. Mulți votanți și-au exercitat dreptul mecanic, ghidați de simbolurile partidelor. „Păi, e pentru primari, pentru parlamentari”, a spus un alegător năucit.

Una dintre alegătoare a recunoscut că și-a bazat alegerea pe însemnele de pe o bluză primită: „Ne-a dat bluze d-astea albastre și ce a fost pe bluza aia am votat. Literele alea, nu mai țin, maică, minte. Trăiască bluza. Trăiască bluza, sănătate.”

Personalul secției de votare a simplificat procedura, îndemnând alegătorii să introducă toate buletinele într-o singură urnă: „Sunt unii oameni care nu se descurcă și mai rău le împrăștie. Și le triem noi după”, a explicat un membru al comisiei.