Reclamă
Reclamă

Alegătorii români sunt tot mai distanți față de partide și liderii lor, stresul provocat de prețuri și facturi contribuind la această stare de lucruri. Mulți oameni văd politicienii certându-se și împăcându-se doar în funcție de interese sezoniere, lucru ce sporește confuzia electoratului. Acest amalgam politic, în care stânga și dreapta se amestecă pe aceeași listă electorală, îi face pe votanți să nu mai știe pe cine să aleagă.

Un locuitor al satului a exprimat clar această frustrare: „Uite așa i-aș cosi! Să vină oameni tineri și oameni cu cap”. La întrebarea reporterului „Pe cine ați cosi așa?”, bărbatul a răspuns: „Pe ăștia care sunt acum la putere.” El și-a continuat nemulțumirea: „Foarte supărat sunt. Suntem foarte supărați. Pentru că nu găsim un om care să țină cu poporul.” Un alt cetățean a adăugat: „Te-ai unit Dreapta cu Stânga. Cu cine să mai ținem? Pe cine să mai votăm? Dacă ei s-au făcut toți o apă și un pământ? Noi cu cine să votăm?”

Din perspectivele locuitorilor satului, politicienii, partidele și liderii lor nu par să aibă mulți susținători în rândul populației neimplicate în politică. Cauza principală este dată de condițiile de trai tot mai proaste, prețurile în creștere și eșecurile politice repetate. Un alt bărbat a afirmat: „Românul o duce rău. Avem de toate, dar nu știm să ne gospodărim. Tot ce este, este pe interesul lor.” Și a continuat: „Să-i dea omului o stare de bine. Nu numai rău.”

Reclamă

Când a fost întrebat de reportaj dacă îl interesează certurile dintre politicieni sau data alegerilor, un localnic a răspuns: „Nu mă interesează treaba asta. Când vor fi, mă duc la vot și votez. Dar știu că dacă mă duc, nu iese bine. Este ales dinainte treaba asta.”

Oamenii și-au exprimat și speranțele pentru viitorul președinte: „Să fie gospodar, domnule. Să se gândească la fiecare om. Să se gândească la agricultură, să se gândească la turism”, a spus unul dintre ei. Un altul a adăugat: „E dusă calitatea vieții. Nu mai e viața care trebuie!”

Potrivit acestora, vinovații pentru scăderea calității vieții sunt politicienii: „Politicienii! Cine alții? Nu sunt ei la putere? Ori că votăm de la PSD, ori că votăm de la PNL, cred că aceeași chestie va fi. Unirea între ei e făcută.” Un alt cetățean a adăugat: „Un om care să fie un pic mai deschis către popor. Că și așa nu prea ne bagă în seamă pe noi cine știe cine…”

Cu doar câteva luni până la alegerile prezidențiale, în părțile rurale ale României nemulțumite de politicienii neperformanți și distanți față de popor, radiografia electorală devine tot mai sumbră. Acest lucru reprezintă un semnal de alarmă pentru aspiranții la Cotroceni și Parlament.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro