Alegătorii elvețieni au decis să respingă un set de măsuri stricte pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, bazat pe temerile că acestea ar putea afecta economia. Inițiativa a fost propusă de aripa de tineret a Partidului Verzilor din Elveția și a fost susținută de doar 26% din electorat, conform unei numărători parțiale efectuate duminică.
Planul, denumit Inițiativa de Responsabilitate pentru Mediu, urmărea ca emisiile de gaze cu efect de seră produse prin consum să fie reduse la 10% din nivelul înregistrat în 2018, în următorii 10 ani. Suporterii inițiativei argumentau că aceste măsuri sunt necesare pentru a regla consumul elvețianilor la resursele disponibile planetei. În ciuda acestui fapt, înainte de referendum, sondajele indicau că majoritatea elvețienilor percepeau costurile economice ale inițiativei drept prea mari.
Un sondaj anterior referendumului arăta că cetățenii manifestau îngrijorări legate de locurile de muncă, prosperitate și impactul potențial al măsurilor asupra competitivității companiilor elvețiene. Elveția își propune deja să atingă neutralitatea climatică până în 2050.
Stefan Legge, profesor la Universitatea St. Gallen, a explicat că, deși propunerile pot fi respinse, ele continuă să modeleze dezbaterea publică. „Este obișnuit în Elveția ca diferitele tabere politice să lanseze campanii de vot pentru solicitări extreme. Chiar dacă ele sunt respinse, contribuie la plasarea unui subiect pe ordinea de zi”, a explicat Legge.
Formatul elvețian de democrație directă, în care cetățenii sunt invitați să voteze de patru ori pe an pe probleme politice, oferă tinerilor politicieni o influență semnificativă. Această abordare a fost recent utilizată și de Tinerii Socialiști care au propus, printre altele, limitarea salariilor directorilor executivi și introducerea taxelor de moștenire pentru averile care depășesc 50 de milioane de franci elvețieni, o propunere care urmează să fie votată anul viitor.