Reclamă

Bulgarii au fost chemați la urne duminică pentru alegerile parlamentare anticipate, pentru a șaptea oară în puțin peste trei ani. Procesul electoral în Bulgaria prezintă o prezență redusă la vot, analizatorii estimând un dezinteres crescut față de alegeri din cauza oboselii și deziluziei generale.

Alegerile au fost organizate ca urmare a eșecului celor șapte grupuri politice alese în iunie de a forma o coaliție funcțională. Este de așteptat ca grupurile pro-ruse și cele de extremă-dreapta din Bulgaria să obțină câștiguri semnificative pe fondul instabilității politice din țară.

Conform sondajelor, doar 10% dintre bulgari au încredere în sistemul electoral, o cifră semnificativ mai mică decât media Uniunii Europene de 62%. Principalul partid pro-rus, Vazrazhdane, ar putea deveni al doilea cel mai mare grup parlamentar. Vazrazhdane dorește ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei și se opune sprijinului pentru Ucraina, exprimând îndoieli cu privire la apartenența Bulgariei la NATO.

Partidul de centru-dreapta GERB, condus de fostul premier Boyko Borissov, este favoritul sondajelor și se așteaptă să câștige aproximativ 25% din voturi. Cu toate acestea, divizarea politică din Parlament ar putea împiedica formarea unei coaliții stabile.

În paralel, blocul „Continuăm Schimbarea/Bulgaria Democratică” se află pe locul al treilea în sondaje, având ca obiectiv întărirea poziției Bulgariei în cadrul UE. Bulgaria riscă să piardă fonduri de redresare din Uniunea Europeană din cauza întârzierilor în implementarea reformelor necesare.

Bulgaria, membră a UE din 2007, nu a aderat încă la zona euro și nu face parte complet din spațiul Schengen. Provocările economice și politice continuă în această țară, fiind considerată una dintre cele mai sărace și corupte state din UE.

Instabilitatea politică din Bulgaria datează din 2020, când au avut loc proteste masive împotriva corupției și influenței oligarhilor asupra instituțiilor de stat. Această situație, împreună cu influența dezinformării venite dinspre Rusia, a amplificat popularitatea forțelor pro-ruse și de extremă-dreapta.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7 dimineața, ora locală (05:00 GMT), iar rezultatele preliminare sunt așteptate să fie anunțate luni.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro