Reclamă
Reclamă

În pofida încercărilor avocaților săi de a-i anula procesul, actorul Alec Baldwin va fi judecat, începând de marți, pentru acuzația de omor prin imprudență, după focul de armă care a dus la moartea regizoarei de imagine a filmului western ‘Rust’. Procesul va dura aproximativ 10 zile și se va desfășura la un tribunal din Santa Fe, New Mexico, din sud-vestul SUA. Actorul în vârstă de 66 de ani riscă până la 18 luni de închisoare.

Alec Baldwin repeta pentru o scenă în octombrie 2021 folosind un revolver care ar fi trebuit să fie încărcat cu gloanțe oarbe. Unul dintre gloanțe era însă real, iar filmările au luat o turnură tragică după ce un foc de armă a ucis-o pe directoarea de imagine Halyna Hutchins și l-a rănit pe regizorul peliculei, Joel Souza. Acest accident, produs la un ranch din New Mexico, a șocat Hollywood-ul și a provocat apeluri la interzicerea armelor de foc pe platourile de filmare.

Specialista în arme a filmului, Hannah Gutierrez-Reed, a fost deja condamnată în aprilie la 18 luni de închisoare pentru rolul jucat în acest accident. Ea a făcut apel la această condamnare. Specialista ar fi fost cea care a plasat glonțul real în replica pistolului de epocă folosit de Baldwin. Procuratura a criticat neglijența sa extremă, care a dus la ‘eșecuri constante de securitate’ pe platoul de filmare.

Reclamă

Neexperimentată, tânăra a lăsat armele nesupravegheate și nu s-a asigurat că gloanțele din revolver erau cu adevărat oarbe, încălcând protocoalele industriei cinematografice. Însă acuzația nu a putut stabili modul în care muniția adevărată – în principiu interzisă – a ajuns pe platoul de filmare.

În cadrul anchetei Alec Baldwin a fost acuzat că s-ar fi comportat neobișnuit pe platourile de filmare. ‘Presiunea domnului Baldwin asupra echipei de pe platourile de filmare a compromis în mod regulat siguranța’, au rezumat procurorii în documentele instanței, denunțând un actor care ‘țipa în mod regulat’ la toată lumea și care dorea să termine filmul mai repede.

Baldwin, care neagă că ar fi apăsat pe trăgaci, ‘a mințit în mod flagrant în legătură cu comportamentul’ său de pe platoul de filmare, au afirmat procurorii. În primul său interogatoriu la Poliție, actorul nu a afirmat că arma s-ar fi descărcat de una singură: această narațiune a fost dezvoltată de el abia mai târziu, în timpul unui interviu televizat. O expertiză realizată de FBI a ajuns la concluzia că pistolul manevrat de actor nu putea să tragă acel foc de armă fără să existe o presiune pe trăgaci. Expertiza este contestată însă de avocații care îl apără în instanță pe Alec Baldwin.

Întrerupte de acest incident dramatic, filmările de la ‘Rust’ au fost în cele din urmă finalizate în statul Montana, cu soțul rămas văduv al Halynei Hutchins, Mathew, în calitate de producător executiv. El a renunțat la procesul civil intentat actorului Alec Baldwin, în baza unui acord ai cărui termeni financiari nu au fost dezvăluiți.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro