Reclamă

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) anunță că duminică dimineața s-a produs cel de-al treilea cutremur din această săptămână, în România. Iată în ce orașe a putut fi resimțit.

INCDFP Acest al treilea cutremur din România, produs doar în ultima săptămână,  s-a produs la adâncimea de 142 de kilometri în zona seismică Vrancea, Buzău. Sursa citată care precizează că acesta a avut loc la ora 05:11 (ora locală a României).

Al treilea cutremur în România din această săptămână. În ce orașe a fost resimțit

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor: 59km E de Brașov, 71km N de Ploiești, 121km S de Bacău, 125km N de București, 131km V de Brăila, 133km V de Galați, 139km NE de Pitești, 173km E de Sibiu, 189km N de Ruse, 204km SV de Iași.

Acesta este cel de-al treilea seism care se produce în România în ultima săptămână. Pe 26 ianuarie, un alt cutremur, cu o magnitudine de 13.29 în județul Vrancea. Seismul a avut magnitudinea 2,9 și s-a produs la adâncimea de 109 kilometri.

Un alt seism a avut loc miercuri. Potrivit sursei citate, a fost vorba despre un cutremur de suprafață care s-a produs în județul Ialomița și a avut magnitudinea 2,4.

Al treilea cutremur în România din această săptămână. În ce orașe a fost resimțit
Facebook

Reguli de supraviețuire în caz de cutremur în România

Acestea sunt cele zece reguli de bază care trebuie respectate în cazul unui cutremur puternic în România și nu numai. Ele te vor ajuta să supraviețuiești.

  • Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau maşini, sunt întotdeauna zdrobiţi.
  • Poţi supravieţui într-un mic gol. Du-te lângă un obiect, lângă o canapea, lângă un obiect mare şi voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol lângă el.
  • Clădirile din lemn sunt cele mai sigure imobile în caz de cutremur. Motivul: lemnul este flexibil şi se mişcă cu forţa cutremurului. Dacă acea clădire din lemn se prăbuşeşte, sunt create mari goluri de supravieţuire.
  • În plus, clădirile din lemn au mai puţină greutate concentrată care se poate prăbuşi. Pe de altă parte, clădirile din cărămizi se vor sparge în cărămizi individuale. Acestea vor cauza multe răni, dar mai puţine trupuri zdrobite decât lespezile din beton
  • Dacă eşti în pat, pe timp de noapte şi apare un cutremur, pur şi simplu rostogoleşte-te jos. Un vid de siguranţă va exista în jurul patului.
  • Dacă apare un cutremur în timp ce te uiţi la televizor şi nu poţi scăpa uşor ieşind pe geam sau pe uşă, întinde-te jos şi ghemuieşte-te în poziţie fetală, lângă canapea sau un obiect mare.
  • Toţi cei care se aşază sub uşa de la o intrare când clădirea se dărâmă sunt omorâţi. Dacă stai sub tocul uşii şi acesta cade înainte sau înapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Dacă tocul cade în părţi, vei fi tăiat în două de intrarea uşii. În oricare din cazuri vei fi omorât.

 


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro