O anumită categorie de români va primi suma de 480 de lei de la stat! Iată despre cine este vorba.

Pensionarii din România vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 480 de lei. Această inițiativă este pusă în aplicare de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției și are scopul de a promova natalitatea în țară.

Astfel, în situația în care părinții sunt plecați în străinătate, iar bunicii au grijă de copii pe perioada absenței lor, familiile respective vor putea primi un sprijin financiar în valoare de 480 de lei. Legea care reglementează această măsură a fost aprobată cu un an în urmă și stabilește că părinții care pleacă la muncă în afara țării trebuie să anunțe primăriile cu 40 de zile înainte și să specifice cine va avea grijă de copii în absența lor.

Ajutor financiar de la stat pentru acești români

Potrivit datelor oficiale, tot mai mulți părinți pleacă la muncă în străinătate, iar numărul copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în afara țării depășește 69.000. Dintre aceștia, aproximativ 13.253 de copii au ambii părinți în străinătate, iar aproximativ 9.409 provin din familii în care părintele unic susținător este plecat în afara țării.

În majoritatea cazurilor, copiii rămân în grija bunicilor, dar există și situații în care sunt în grija altor rude sau vecini.

Ajutor financiar lunar de la Guvern pentru o anumită categorie de români! Se dau aproape 500 de lei de la stat

Ce valoare va avea indemnizația de sprijin

Ministerul Familiei propune ca indemnizația de sprijin să fie echivalentă cu 0,8 ISR (Indicatorul Social de Referință) și să fie acordată și persoanelor care au în plasament unul sau mai mulți copii. Banii vor fi alocați pentru fiecare copil în parte.

Conform statisticilor din decembrie 2020, aproape 30% dintre copii erau lipsiți complet de supravegherea părintească. De asemenea, numărul copiilor care au rămas singuri acasă și care au ajuns în sistemul de protecție specială este îngrijorător, cu 3.047 de copii în centre de plasament sau în grija asistenților maternali.

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.