Reclamă
Reclamă

Astăzi este Ajunul Bobotezei iar legat de această zi s-au desprins numeroase tradiții și obiceiuri. Ziua este marcată de post negru, iar cei superstițioși trebuie să fie atenți. Există anumite lucruri pe care nu ai voie să le faci în această zi, asta dacă nu vrei să ai ghinion.

Ziua de 5 ianuarie aduce în fiecare an ajunul Bobotezei. În această zi credincioșii țin post negru. Nu se mănâncă și nu se bea nimic, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfințita – Agheasma Mare, de a doua zi. Credincioșii gusta din Agheasma Mare timp de 8 zile de la Boboteaza, pana pe 14 ianuarie inclusiv, când se încheie praznicul cu slujbele și cântările Bobotezei.

Ajunul Bobotezei 2022. Ce nu ai voie să faci, sub nicio formă, astăzi - va aduce mare ghinion asupra ta!
Social media

Obiceiuri și tradiții de Bobotează

De ziua de 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, se leagă numeroase obiceiuri și tradiții. De exemplu, potrivit unei tradiţii populare, de Ajunul Bobotezei, preotul nu trebuie apărat de câini, pentru că e rău de moarte.

De asemenea, cenuşa din sobă şi gunoiul din casă se strâng dimineaţa pentru a fi presărate primăvara pe câmp. Acest lucru ar aduce mai multă roadă. Plantele ar fi protejate de insecte și fenomene meteo nefavorabile care ar putea reduce considerabil recolta.

Reclamă

Mai mult, în Ajunul Bobotezei nu trebuie să existe certuri în casă, conflictele trebuie evitate. Un alt lucru important, nu se dă nimic împrumut în această zi, nici măcar jeratic. În Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile după aceea, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite.

O altă superstiție spune că în această seară oamenii pot afla cât timp vor trăi. La miezul nopții, membri familiei iau cărbuni din vatră, iar primul care va muri o să fie cel al cărui cărbune s-a stins mai repede. În aceeași idee, cel mai mult va trăi cel căruia cărbunele i se va stinge ultimul.

Reclamă
Share.

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro