Reclamă

Reînnoirea, noul început este cea mai bună ocazie pentru a-ți pune dorințe, a-ți face planuri și de a privi cu speranțe noi către viitor.

Din 1582 și până în prezent, zilele anului sunt împărțite în majoritatea țărilor lumii după calendarul gregorian, care a stabilit media zilelor anului la 365,25. Astfel, calendarul a fost adaptat la anul tropical (sau solar) și s-au eliminat inexactitățile constatate în secolele anterioare. După acest calcul se celebrează și începutul noului an, pentru cei mai mulți în noaptea dintre 31 decembrie și 1 ianuarie.

1. Ajunul Anului Nou în lume

„Câte bordeie, atâtea obiceie”, spune o veche zicală românească. Tradițiile păstrate în țările lumii datează în unele cazuri de mii și mii de ani. Nu este de mirare, deci, că acestea sunt diferite, fiind influențate de cultura, credințele, istoria și evoluția fiecărui popor în parte. Chiar dacă modalitățile moderne de celebrare a Anului Nou sunt similare (concerte live, spectacole de artificii, șampanie), în multe zone ale lumii se păstrează încă tradițiile locale, așa cum se întâmplă și în România.

1.1. Ajunul Anului Nou chinezesc – tradiții din China și alte țări asiatice

China

Anul Nou Chinezesc este sărbătorit între sfârșitul lunii ianuarie și a treia săptămână din februarie. Se organizează parade cu personaje înfățișând dragoni și lei dansatori, animale fantastice care semnifică longevitate și bogăție. Chinezii folosesc petarde din plastic pentru a crea zgomote puternice, destinate să sperie spiritele rele. În familie, există obiceiul de a oferi celor dragi bani care să le aducă noroc. Banii se pun în plicuri roșii pe care se scriu, cu litere aurii, numele de familie și urări de bine pentru noul an.

Thailanda

Tradiția locuitorilor din Thailanda include este să se ungă unii pe alții cu talc gri, în timpul sărbătorii Songkran. Apoi, talcul urmează să fie înlăturat cu apă. Talcul reprezintă păcatele anului precedent, iar curățarea cu apă semnifică spălarea greșelilor. Întregul festival SongKran durează trei zile, în care în altare se aprind lumânări și tămâie.

Filipine

În Filipine, Anul Nou este întâmpinat cu multe zgomote, pentru alungarea ghinionului și a spiritelor rele: claxoane, muzică, țipete, fluierături, zgomot de oale și tigăi, petarde. Filipinezii mănâncă tăiței pancit tradiționali și delicatese precum malagkit și biko. Înainte ca gongul să sune la miezul nopții, toate ferestrele, ușile, dulapurile și sertarele, sunt lăsate deschise pentru a permite norocului să intre.

Japonia

În Țara Soarelui Răsare, ajunul Anului Nou (Oshogatsu) este marcat de toate clopotele din țară, care bat de 108 ori. Acest fapt este conform cu credința budistă de a aduce curățenie în noul an. Niponii organizează un festival care ține trei zile. Oamenii așează kadomatsus (ramuri de pin, bambus, crenguțe de prun) în fața casei, câte un mănunchi de fiecare parte a intrării, ca o modalitate de a primi spiritele bune. Ca și în China, copiilor li se oferă otoshidama (mici cadouri sau plicuri decorate, care conțin bani).

Coreea de Sud

În multe orașe coreene cu litoral se organizează „festivaluri ale răsăritului”, în timpul cărora oamenii urmăresc primul răsărit al Anului Nou. Coreenii cred că dacă își pun o dorință pe măsură ce soarele răsare, aceasta se va împlini în noul an. Unii participanți își notează speranțele și visele pe bilețele de hârtie, pe care le pun în baloane sau felinare eliberate ulterior spre cer.

Coreenii poartă hanbok-uri tradiționale și se concentrează pe reconectarea cu familia. Mai obișnuiesc să pregătească prăjituri de orez duk gook sau găluște, pentru a-și onora strămoșii.

1.2. Ajunul Anului Nou în Europa

Germania

La Berlin se organizează una dintre cele mai mari sărbători de Revelion din Europa, la care în mod obișnuit participă milioane de oameni. Evenimentul poartă numele de „Silvester” și presupune organizarea de petreceri, aprinderea de artificii și degustarea de Sekt (vin spumant german).

Familiile acre petrec acasă obișnuiesc să topească bucăți de plumb, ținând o flacără sub o lingură. Apoi, toarnă plumbul topit într-o găleată cu apă. Se spune că modelul care se formează prezice cum va fi anul care vine. Spre exemplu, dacă va avea formă de inimă sau de inel se anunță o căsătorie, o minge înseamnă că norocul se va rostogoli în calea ta, iar o formă asemănătoare celei a unui porc înseamnă că vei avea mâncare din belșug.

Danemarca

Oamenii din Danemarca se adună în grupuri mari pentru a sărbători noul an. Este o tradiție să asculte discursul Reginei de Anul Nou și apoi să se îndrepte către Palatul Regal din Copenhaga pentru a participa la numărătoarea inversă. Danezii obișnuiesc să spargă vasele și farfuriile vechi, nefolosite, să se urce pe scaune și să sară literalmente de pe ele la miezul nopții, pentru a avea noroc.

Irlanda

Ca și românii, irlandezii întâmpină Anul Nou cu casele și grădinile bine curățate. În noaptea dintre ani, când se apropie miezul nopții, irlandezii aruncă pâine sau cozonac în pereții casei, pentru a alunga spiritele rele. Apoi, organizează o cină specială, în care își amintesc de membrii familiei sau prietenii apropiați care au murit în anul care trece. Pentru a onora memoria celor dispăruți, lasă ușa descuiată și le rezervă un loc gol la masă.

Spania

La miezul nopții, spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, care semnifică dorințele pentru noul an. Pentru dorințele suplimentare, poartă tot atâtea articole de lenjerie intimă colorate.

1.3. Ajunul Anului Nou în America de Nord și de Sud

S.U.A.

În S.U.A. este celebră sărbătoarea organizată pentru mase în Times Square, New York. De la aceasta sunt nelipsite artificiile și sticlele de șampanie. Se organizează concerte cu muzică live. Participanții primesc baloane, pălării și alte accesorii pentru petreceri.

Încă din 1907, participanții urmăresc faimosul Ball Drop – coborârea unei mingi de lumină de pe un stâlp de 43 de metri. La ora 12 fără un minut, mingea începe să coboare pe melodia Imagine a lui John Lennon, iar când mingea ajunge la nivelul solului, începe un foc de artificii spectaculos.

Canada

Canadienii sărbătoresc similar cu vecinii lor americani: cu băuturi, artificii și muzică live. Cei mai curajoși practică „plonjarea ursului polar”: înoată în ape înghețate pentru a strânge bani care sunt donați apoi organizațiilor caritabile. Este renumit spectacolul de Anul Nou organizat la Cascada Niagara.

Mexic

Mexicanii aruncă găleți cu apă pe fereastră și deschid ușile din față pentru a mătura simbolic vechiul an. Familiile aruncă monede pe pământ și le mătură înapoi în casă, pentru a avea un an prosper. De asemenea, participă la carnavaluri, parade și festivaluri, completate cu focuri de artificii și obiceiul tradițional latino-american de a arde sperietori.

Peru

Ca în majoritatea țărilor din America de Sud, peruvenii sărbătoresc noul an cu struguri, artificii și mâncare tradițională, însă au și propriul obicei, care presupune să ascundă trei cartofi sub un scaun. Un cartof este complet curățat de coajă, unul este parțial decojit, iar al treilea este lăsat intact.

La miezul nopții, unul dintre participanți trebuie să aleagă un cartof cu ochii închiși și să prezică viitorul: cartoful întreg înseamnă prosperitate, cel parțial indică un an echilibrat, iar cel complet curățat semnifică sărăcie.

Brazilia

Pentru că în Brazilia clima este prietenoasă chiar și iarna, oamenilor le place să sărbătorească Revelionul în apă. Este un semn de noroc dacă poți sări peste șapte valuri diferite în timp ce îți pui dorințe, câte una pentru fiecare val. Brazilienii se bucură de artificii pe țărmurile din Rio de Janeiro, în timp ce mănâncă linte (pentru a atrage bogăția).

Cea mai populară culoare de purtat este albul, deoarece se spune că aduce noroc și pace. O parte din locuitorii Braziliei păstrează tradiția de a da foc unor păpuși în mărime naturală, cu măști, care reprezintă evenimente rele din ultimul an.

Chile

Ajunul Anului Nou în Chile este dedicat celor decedați. Multe familii petrec noaptea dintre ani veghind sau chiar dormind în cimitir. Mai înainte, familiile se adună acasă pentru a împărți o cină abundentă, care include curcan umplut sau un fel de altă carne. Pentru noapte, ei aduc la cimitir mici gustări și băuturi și aprind focuri lângă morminte.

1.4. Ajunul Anului Nou în Australia și Noua Zeelandă

Australia

Australienii încep petrecerea de Revelion în timp ce soarele încă strălucește puternic pe cer. Nenumărate focuri de artificii marchează sfârșitul noului an, cel mai elaborat având loc la miezul nopții, în Portul Sydney. Familiile și prietenii se reunesc și multe grupuri participă la carnavaluri, curse de cai, parade și târguri.

Noua Zeelandă

În ajunul Anului Nou, mulți neozeelandezi se întâlnesc pentru a numărătoarea inversă a ultimelor secunde din anul vechi. Odată ce ceasul a bătut miezul nopții, oamenii dau mână cu mână și cântă Auld Lang Syne, o creație literară tradițională în versuri, pe o melodie populară scoțiană.

Populația Maori sărbătorește Anul Nou în iunie, atunci când pe cer apare Matariki – o constelație cunoscută și sub numele de Clusterul Pleiadelor sau Cele șapte surori. Tradiția spune că următoarea recoltă va fi influențată de gradul de vizibilitate al Matariki. Populația Maori crede că dacă stelele sunt mai strălucitoare, vremea va fi mai caldă și recolta mai bogată. Este un moment în care familiile se reunesc pentru a reflecta la trecut și viitor.

1.5. Ajunul Anului Nou în Africa

Nigeria

Nigerienii organizează petreceri elaborate și îndelungate: acestea încep în 7 sau 8 decembrie și se termină după venirea noului an. Sunt celebre Carnavalul din Calabar și Lagos Countdown, unde oamenii își pun măști de animale și dansează pe străzi. Această tradiție simbolizează norocul și veselia și are scopul de a îndepărta energiile negative.

Etiopia

Etiopia funcționează după un calendar inedit, care cuprinde 13 luni. Etiopienii sărbătoresc noul an în data de 11 septembrie, când se organizează festivități grandioase.

Evenimentul se numește Enkutatash, care se traduce prin „dar de giuvaeruri” și duce cu gândul la vremurile în care regina din Saba a plecat într-o călătorie, iar la întoarcere a fost onorată prin oferirea de bijuterii. În prezent, cu ocazia Anului Nou, copiii primesc mici cadouri, iar adulții petrec împreună cu prietenii și familia.

Africa de Sud

În Africa de Sud, în noaptea de Revelion oamenii obișnuiesc să arunce mobilierul vechi pe fereastră, în plină stradă. Acest obicei este înlocuit treptat de participarea la petreceri cu focuri de artificii. Cele mai spectaculoase sunt organizate în Cape Town. Participanții se îmbracă strălucitor, colorat și își pictează fețele.

2. Ajunul Anului Nou – mesaje, urări și felicitări

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au oferit daruri și și-au adresat urări de bine la trecerea dintre ani: sănătate, prosperitate și noroc. Dacă până acum 20-30 de ani mesajele transmise la distanță se concretizau prin scrisori de mână și felicitări din carton, frumos împodobite, în epoca tehnologiei moderne aceste metode sunt folosite din ce în ce mai rar.

În cele mai multe cazuri, urările de bine se adresează în prezent prin intermediul internetului (e-mail, WhatsApp, Messenger, mesaje text). Multe persoane aflate departe de familie și prieteni preferă să se conecteze online via Skype, Zoom sau alte platforme similare pentru a transmite urări celor dragi și pentru a intra împreună în noul an, chiar și de la distanță.

3. Ajunul Anului Nou – tradiții, obiceiuri, colinde și superstiții românești

În România, în ajun de An Nou, cele mai răspândite obiceiuri și tradiții păstrate de-a lungul anilor sunt Plugușorul și Sorcova, însă românii păstrează o multitudine de datini, în funcție de zona geografică.

Iată care sunt cele mai cunoscute colinde, obiceiuri și tradiții de la noi:

  • Capra
  • Cerbul
  • Ursul
  • Căiuții
  • Colindul cu măștile
  • Vergelul
  • Îngropatul anului
  • Calendarul de ceapă
  • Jocul bungherilor
  • Dubașii

În general, tradiția este împletită cu superstițiile: pocnetul de bici, bătutul tobelor, scuturatul clopoțeilor și producerea de zgomote puternice cu ajutorul altor instrumente semnifică alungarea duhurilor rele și a ghinionului.

Colindele și urăturile românești specifice ajunului Anului Nou, inclusiv Plugușorul, fac referire, în majoritatea lor, la obiceiurile și practicile agrare. Belșugul este cea mai frecvent utilizată urare.

4. Anul Nou pe stil (de rit) vechi

Precizările „stil vechi” și „stil nou” sunt uneori adăugate la date pentru a identifica ce sistem de referință calendaristic este utilizat pentru a marca datele. Spre exemplu, în Marea Britanie și în coloniile sale, unde actul din 1750 a stabilit Calendarul în stil nou, a fost modificată data începutului de an, aceasta fiind aliniată la calendarul gregorian. Însă ambele stiluri sunt folosite în prezent în paralel, fapt care generează uneori confuzii.

Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă, Biserica Sârbă și mănăstirile din muntele Athos funcționează și în prezent pe baza vechiului calendar iulian (de rit sau stil vechi). Astfel, credincioșii ortodocși afiliați la acestea țin toate sărbătorile cu un decalaj de 13 zile între calendarul iulian și cel gregorian.

Așadar, cei care țin cont de calendarul iulian vor sărbători Revelionul 2022 în noaptea dintre 13 și 14 ianuarie din calendarul gregorian (rit sau stil nou).

Majoritatea locuitorilor din Republica Moldova țin sărbătorile pe stil vechi, dar și în România există comunități (peste 1 milion de persoane) care sărbătoresc în același mod. Cei mai mulți sunt ruși lipoveni din județele Tulcea și Galați și sârbi din Banat.

5. Anul Nou 2022 în diverse calendare: echivalențe

Anii sunt notați diferit în calendarele lumii. Iată câteva exemple despre cifrele prin care anul 2022 (conform calendarului Gregorian) este identificat de alte națiuni:

  • Calendarul armean: 1471
  • Calendarul asirian: 6772
  • Calendarul Bahá’í: 178-179
  • Calendarul balinez saka: 1943-1944
  • Calendarul bengalez: 1429
  • Calendarul berber: 2972
  • Calendarul budist: 2566
  • Calendarul bizantin: 7530-7531
  • Calendarul chinezesc: 4719 sau 4659 (Anul Tigrului de Apă)
  • Calendarul copt (alexandrian): 1738-1739
  • Calendarul etiopian: 2014-2015
  • Calendarul evreiesc: 5782-5783
  • Calendarele hinduse: Vikram Samvat: 2078-2079 / Shaka Samvat: 1943-1944 / Kali Yuga: 5122-5123
  • Calendarul islamic: 1443-1444
  • Calendarul iranian: 1400-1401
  • Calendarul iulian: 13 zile în minus față de calendarul gregorian
  • Calendarul coreean: 4355
  • Calendarul solar Thai: 2565
  • Calendarul tibetan: 2148 / 1767 / 995

Cele mai vechi sărbători dedicate Anului Nou au avut loc cam în aceeași perioadă cu inventarea primului calendar, datând din Mesopotamia Antică (cu peste 4.000 de ani în urmă). Obiceiurile tradiționale de Revelion din întreaga lume sunt unice, fiecare țară având propriul mod de a sărbători, aparte de modalitățile moderne, comune.

Tradițiile șu urările de Anul Nou sunt menite să aducă noroc, bunăstare, fericire și, în general, un viitor mai bun. În fond, aspirațiile, dorințele și sentimentele oamenilor sunt universale și împărtășite de toți locuitorii planetei cu ocazia acestei sărbători speciale.


Reclamă

Share.

Pasionat de SEO si content writing, Ionut scrie pentru substantial.ro inca din 2018.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro