Aisbergul gigant A23a este din nou în mișcare după zeci de ani de blocaj

Cel mai mare aisberg din lume, A23a, care are o suprafață de 3.800 km2 și o grosime de 400 de metri, a început din nou să se deplaseze după ce a fost prins într-un vortex o bună parte din anul acesta, conform raportărilor transmise de BBC. Acest masiv bloc de gheață s-a separat de Antarctica în 1986, însă a fost blocat în apropiere de coastă din cauza grosimii sale, care a făcut ca partea inferioară să rămână prinsă pe fundul Mării Weddell, parte a Oceanului Sudic, pentru mai bine de 30 de ani.
În 2020, A23a a început să se îndrepte spre nord, dar a revenit într-o mișcare rotativă în primăvara acestui an, când a fost prins într-o coloană de apă rotativă lângă insulele Orkney de Sud. Vineri, British Antarctic Survey (BAS) a confirmat că aisbergul se află din nou în derivă către nord.
Dr. Andrew Meijers, oceanograf la BAS, a declarat: „Este interesant să vedem că A23a se deplasează din nou după perioade în care a rămas blocat. Suntem interesați să vedem dacă va urma același traseu pe care l-au urmat și alte aisberguri mari care s-au rupt din Antarctica”.
Cercetătorii estimează că A23a va părăsi în cele din urmă Oceanul de Sud și va intră în Oceanul Atlantic, unde va întâlni ape mai calde și probabil se va fragmenta în aisberguri mai mici și se va topi. În paralel, Dr. Meijers și echipa sa de la BAS studiază impactul acestor aisberguri asupra ecosistemelor marine locale. În urmă cu un an, cercetătorii de pe vasul RRS Sir David Attenborough au colectat date din apa din jurul ghețarului A23a.
Laura Taylor, un biogeochimist din echipaj, a subliniat: „Știm că aceste aisberguri gigantice pot furniza nutrienți apelor prin care trec, creând ecosisteme prospere în zone altfel mai puțin productive. „Ceea ce nu știm este ce diferență pot face în acest proces anumite aisberguri, amploarea lor și originea lor.”
A23a continuă să fie sub observația atentă a cercetătorilor, care încearcă să înțeleagă mai bine rolul acestor giganți de gheață în mediul marin global.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨